12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Az elektromos kerékpár is kerékpár

Van elektromos rásegítéssel rendelkező elektromos kerékpár, ahol az elektromos motor besegít a haladásba, de normál kerékpárként is használható. Ez a pedelec kerékpár. A másik, ami az elektromos robogókra hasonlít, mert nem kell tekerni a pedált, hogy az elektromos motor működjön, ez az E-bike kerékpár. Ezek a járművek a KRESZ szerint kerékpárnak minősülnek, így nem szükséges jogosítvány vagy biztosítás a vezetésükhöz.
Ha ennyi előnye van és ilyen jó az elektromos kerékpár, akkor miért foglalkozunk a problémáival?
Elég sokat közlekedek autóval és sokszor ért meglepetés az elektromos kerékpárral kapcsolatban. Mivel hangtalan és elég gyors is, a városban könnyen lavírozik, így az egyik pillanatról a másikra hol jobbról, hol balról tűnik fel az autóm mellett, vagy előz meg meglepetésszerűen. Olyan is van, hogy az anyuka, hátul a kisebbik gyermekét helyezi el, elől pedig a vázon állva a nagyobbik gyerek életét kockáztatja.
Tehát érdemes tisztázni, hogy az elektromos kerékpárokra is vonatkozik, ami a kerékpárokra és a segédmotoros kerékpárokra. A KRESZ szabályok értelmében ezen a járművön a pótülésen (tehát csak hátul) a 18 évét betöltött vezető csak egy tíz éven aluli gyermeket szállíthat.
Közlekedni kerékpárúton, kerékpársávon, útpadkán vagy ha ez nincs, szorosan az úttest jobb szélén lehet. A járművel lakóterületen belül és kívül is csak 40km/órás sebességgel szabad, lakó és pihenőövezetben pedig 20 km/óra a határ.
Fontos szabály, hogy a főútvonalról balra kanyarodni vagy megfordulni, a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni tilos. Az elektromos kerékpár vezetőnek a járműről le kell szállni és tolva kell az úttesten áthaladni. Lényeges, hogy éjszaka előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros fényt adó lámpát kell felszerelni. Mind éjszaka, mind nappal a lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt kell viselni.
Kérjük az elektromos kerékpár tulajdonosokat, hogy próbálják betartani ezeket a szabályokat, hogy a súlyos baleseteket el lehessen kerülni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....