13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Az állam veszi át a város adósságát

November 7-ei ülésén kerül a kormány elé az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalását tartalmazó előterjesztés. Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én a Fidesz által szervezett,  Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen jelentette be: “eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.” Szám szerint 1.956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat. A bejelentésre azután került sor, hogy az önkormányzati érdekképviseletek arról nyilatkoztak, januártól működési zavarokra kell számítani, ha addig az Országgyűlés nem rendezi a települési önkormányzatok helyzetét. A tervezet értelmében az ötezer fő alatti települések teljesen megszabadulnak tartozásaiktól, míg a nagyobb települések sávos rendezésre számíthatnak: az átvállalás mértéke függ a település lakosságának számától, és a település adóerő-képességétől. Ez Cegléd esetében az adósság állomány 50-60 százalékának átvállalását jelentheti.
,,A ceglédi önkormányzat pénzügyi helyzete a gondok ellenére stabilnak mondható – tudható meg a Polgármesteri kabinet lapunknak megküldött tájékoztatójából. – Az idei III. negyedév pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy a fizetési kötelezettségeinek többé-kevésbé időben eleget tud tenni a város. A harminc napon túl lejárt kifizetetlen számlák összege az előző negyedévihez képest mintegy harmadára csökkent, ez most mintegy 43 millió forintot tesz ki. Hatvan napon túl lejárt kötelezettsége egyáltalán nincs az önkormányzatnak, ahogy a közszolgáltatók felé sincs komoly tartozása. Mindez főként annak köszönhető, hogy a helyi adók, különösen az iparűzési adó és az idegenforgalmi adó rendben befolyt – utóbbi a vártnál is jobban teljesült. Az önkormányzati cégekkel ugyanakkor korántsem ilyen jó a helyzet, legtöbbjük jelentős hiánnyal küzd, azonban az igazán komoly gondot a termálfürdő-beruházás hitelének kiváltásával keletkezett kötvénytartozás jelenti a városnak. Az önkormányzat költségvetését a tőke-, illetve kamatköltségek rendkívüli módon megterhelik, ennek összege ugyanis évi 570 millió forintot tesz ki.
Január elsejétől jelentősen átrendeződik az önkormányzatok működése. Bizonyos feladatok elkerülnek, például az okmányirodai, gyámügyi, egyes hatósági és szociális feladatok, illetve az általános iskolák. Új feladat lesz viszont a Kossuth Múzeum fenntartása, továbbá egyes oktatási intézmények működési környezetének biztosítása. Jelentős változás lesz az önkormányzat bevételei terén is. Minden részletet, bevételt és kiadást ugyan még nem látunk, de azt tudom, hogy a kormányzat egy működő, fenntartható önkormányzati rendszerben érdekelt.”
A miniszterelnöki bejelentés azt a több fórumon elhangzó kritikát is hangsúlyozta, hogy az adósságból való kimentés önmagában nem megoldás, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani,  hogy újabb adósságok ne képződjenek. “ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erőforrása.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....