12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Orchidea, a növények királya

 

Az orchideák hosszú hónapokon keresztül virágoznak és díszítik lakásunkat, de néhány szabályt be kell tartani ahhoz, hogy jól érezzék magukat és újra virágoztathassuk őket. A legjobb módszer az öntözésükre, ha hetente egy tál vízbe áztatjuk őket több órán keresztül, ebbe a vízbe rakhatjuk bele a kifejezetten orchideákra kifejlesztett tápoldatot. A legtöbb orchideára igaz, hogy miután elvirágoztak vágjuk vissza a szárukat tőből és hagyjuk őket pihenni 3-4 hétig. Ilyenkor kevesebbet locsoljuk őket és a tápoldat mennyiségét is lecsökkentjük. Ha valaki át szeretné ültetni az orchideáját, akkor azt feltétlenül orchideaföldbe ültesse, ami sokkal lazább állagú (főleg fenyőkéregből áll), mint a normál föld. Keressük meg a lakásunk félárnyékos helyeit és ide helyezzük el az orchideát, mert nem szeretik a tűző napot, ilyenkor megéghet a levelük. A párásításával is vigyázzunk, a virágjait nem érheti vízpermet, mert elkezd rohadni.
A papucsorchidea Délkelet-Ázsiában, Indiában és Indonéziában őshonos talajlakó orchideafaj, ezért meglehetősen igénytelen. Magyar nevét az alsó szirom alakjáról kapta, ami jellegzetesen kiöblösödik, és nagyon hasonlít egy papucsra. A papucsorchideák között akadnak húsevők is, jellegzetes papucsformájú szirmuk is azért alakulhatott ki, hogy a rovarokat könnyebben elfogja. Szilvinek is a papucsorchidea a kedvence, mert igénytelensége ellenére az egyik legszebb és legkülönlegesebb virágformájú orchidea. „Amikor ajándékot vásárolok az ismerőseimnek és a rokonaimnak gyakran esik a választásom a papucsorchideára, mert akár másfél-két hónapig is virágzik és szokatlan megjelenése rabul ejti az embert.”
Aki szereti a különleges orchideákat, annak ajánlom az Orchideák éjszakája elnevezésű programot, mely november 16-án lesz az Oázis Kertészetben. Ezen alkalomból sokféle, ritkán kapható orchidea – többek között Ludisia (ékszerorchidea), Cattleya, Oncidium (lepkekosbor), Cymbidium (csónakorchidea), Miltonia (árvácskaorchidea), Zygopetalum, Vanda (pártáskosbor) is – megtekinthető, megvásárolható lesz.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...