12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Jövőre sem kell több helyi adót fizetni

Elfogadta a testület a város 2013-ra szóló költségvetési koncepcióját. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a járási rendszerre való áttérés legalább akkora változást jelent, mint amikor a tanácsi rendszerről áttértünk az önkormányzatira. Az új rendszerben egzakt módon elválnak az állami és az önkormányzati feladatok, a pénzügyekben pedig a normatív (egy főre eső) támogatás helyett bevezetik a feladatfinanszírozást. Legalább ilyen fontos változás, hogy az állam jövőre átvállalja a város adósságának 40-70 százalékát. Nagy Tamás (MSZP) képviselő három javaslatot fogalmazott meg a koncepcióhoz: az önkormányzati cégek tömörüljenek egy holdingba, tekintsenek el a bizottságok által kiosztható keretekről, amelyekből civil szervezeteket támogatnak – illetve szerinte nem támogatnak, mert nem osztják ki évek óta, illetve a havonta kerüljön a testület elé az önkormányzat pénzügyi beszámolója. A javaslatok nem nyertek többséget a képviselő-testületben. Bobál István (CFE) szerint nem is lenne célszerű az önkormányzatnak előzetesen, a számok ismerete nélkül a koncepcióban foglaltnál jobban megkötnie a saját kezét.
Örülhetnek az állatvédők: kérésüknek megfelelően az Állatmenhely Nyílt Alapítvány üzemelteti december 1-jétől a gyepmesteri telepet, az önkormányzat a szervezet ingyenes használatába adta az objektumot. A dolog előzménye, hogy a Bella alapítvány lemondott az üzemeltetésről, a feladatot pedig a Várvag Kft-hez utalta az önkormányzat. Egy másik állatvédő szervezet, az Állatmenhely Nyílt Alapítvány, és támogatói úgy érezték, hogy az állatok így nincsenek eléggé biztonságban, hiszen a törvény lehetőséget ad arra, hogy a bekerült ebeket két hét után elaltassák. Az Alapítvány jelezte, hogy ezt nem tudják elfogadni, hanem ha üzemeltethetik a gyepmesteri telepet, meg tudják oldani, hogy egyetlen kutya életének se kelljen véget vetni. 
Mégsem lép életbe a kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló helyi rendelet, mivel az alapját képező törvény az Alkotmánybíróság szerint alaptörvénybe ütközik A Kossuth Múzeum sem a művelődési központ részeként fog működni, hanem önállóan, miután a város átveszi a fenntartását a megyétől. A vezetésével továbbra is Reznák Erzsébetet bízta meg az önkormányzat. A testület (illetve a többi érintett település szintén) döntött arról is, hogy bizonyos feladatokat továbbra is kistérségi társulásban szeretnének ellátni, valamint erkölcsi támogatását adta egy hátrányos helyzetű, jó képességű tanuló Arany János Tehetséggondozó Programban való részvételéhez a csütörtöki, rendkívüli ülésen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...