5.7 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Ősi motívumok

A tárlaton egy festett üveggyöngy berakással díszített Szűz Máriát ábrázoló faszobor, és számos festett kerámia dombormű látható. A domborművek a magyarok ősi monda- és hitvilágának elemeit, például a csodaszarvas motívumát vagy Emese álmát is fölelevenítik, nagyobbrészt azonban a keresztény hit alakjait, a Szentháromság egy Istent, Jézus Krisztust és Szűz Máriát ábrázolják. Ez a két világ, a keresztény és az ősmagyar Blaskó Sándor alkotásainak jelentős részében egymással összekapcsolva jelenik meg. A művész munkáiban a keresztény vallás ráépült a pogány magyar hitvilág elemeire, azaz nála megvalósul a sokat emlegetett inkulturáció, tehát zökkenőmentesen épül be a kereszténység a magyarok ősi, kereszténység előtti hitébe. A kereszt például, amelyet Blaskó Sándor a honfoglaló magyar nép művészetéből jól ismert növényi ornamentikával díszít, valódi életfaként, az örök élet fájaként tündököl előttünk, hiszen Jézus Krisztus megváltó halálával legyőzte a bűnt és halált. A Jelenések Könyvének Napba öltözött asszonya Szűz Máriára vonatkoztatva csodálatos értelmet ad az emberiség őstörténetében és a magyarok ősvallásában is jelenlévő napkultusznak, és mintegy kiteljesíti, és a művész által említett módon egyetemessé teszi az évezredes gondolatot és annak művészi megfogalmazását. A finom földszínekkel az evilági harmóniát, az arany gyakori használatával viszont az égi dicsőséget tárja elénk a művész.  A szakralitást hordozzák ezek a művek, kerüljenek majdan bárhová.
A Szabadság téren már beköszöntött a csodálatos, karácsony-váró adventi hangulat, és ha a forgatagból besétálunk a Duo Galériába, és a galéria csendjében elmélkedünk egy kicsit Blaskó Sándor alkotásainak mondanivalójáról, és arról, hogy Szűz Mária emberként a közénk jött Istent fogadta be, a Megváltó újra megszülethet, ezúttal a mi szívünkben.

Fotók a kiállításról Kisfaludi Istvántól itt…

Sok szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját
Blaskó Sándor
szobrászművész kiállításának második részére, amely a
“Kívül aranyos, bélül irgalmas” címet kapta.

Megnyitó: 2012. december 3. hétfő 18 óra
Helyszín: 2700 Cegléd, Fürdő út 24.

A kiállítás megtekinthető a Hotel Aquarell Cegléd****-ben és a kiállítás másik része továbbra is a Duo Galéria nagytermében.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...