10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Melyiket válasszam?

A lucfenyő a mindenki által karácsonyfaként számon tartott fa, jó illata van és a levelei nem szúrnak, ami igen nagy előny díszítéskor és bontáskor. Ezt a fajtát lehet a legolcsóbban beszerezni és talán ennek van a legszélesebb méretskálája. Egyetlen nagy problémája, hogy hamar lehullanak a levelei, ekkor nem nyújt szép látványt és még takarítani is kell utána. Ennek ellenére még mindig a legkedveltebb fenyők közé tartozik.

Az ezüstfenyőt alakja, dússága és gyönyörű színe miatt sokan szeretik. Hátránya, hogy a levelei szúrósak, ezért kicsit nehéz díszíteni. A lucfenyőnél egy kicsit drágább, de nem szárad ki olyan hamar és leveleit sem hullajtja. Különleges kék színe miatt sokak kedvence.

A legszebb és a legtartósabb fenyő a nordmann fenyő. Gyönyörű élénk méregzöld színe van, a levelek fonákja pedig fehér csíkkal díszített. A levelei puhák, tehát nem okoz nehézséget díszítés és bontás közben. A levelei sokkal tovább bírják, mint a többi fenyőé, és kiszáradás után sem hullajtja le őket. Ez a fenyő a legdrágább, mert hazánkban nehezen tartható, több odafigyelést igényel.

A földlabdás fenyőfajták választéka megegyezik a vágottakéval és drágábbak, de a kertbe kiültetve, vagy cserépben meghagyva több éven keresztül szolgálhat karácsonyfaként.

Aki nem akar minden évben fenyőfát vásárolni, az választhatja a műfenyőt, ami manapság egyre jobban hasonlít az eredetire, csak az illata hiányzik. A műfenyők között is bővül a választék, méretben, minőségben, sőt még színben is! Aki valami igazán extrémet szeretne vásárolni, az választhatja a fehér vagy fekete műfenyőt!

Néhány jótanács: a vágott fenyőket csomagoltassuk be hálóba, így könnyebb haza szállítani és tárolni a felállításig; akinek arra alkalmas talpa van, az öntsön egy pici vizet a tartóba, így a fenyő később fog kiszáradni; akinek nincs lehetősége befaragni a fenyőfát a talpba, az hozza magával a talpat vásárláskor és mi befaragjuk Önnek. A földlabdás fenyőfáknál a meleghez szoktatásánál kell vigyázni, hogy ne hirtelen vigyük be a mínusz fokokból a pluszba, mert az nem tesz jót a fának, folyamatosan kell a meleghez szoktatni és igyekezzünk, hogy ne fűtőtest közelében helyezzük el a fát. Az élő fánál az öntözésre is figyelni kell, nem szabad kiszárítani a fát, öntözzük naponta kis mennyiségű vízzel. 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...