14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

A mese, mint minőségi idő

 

Minden gyerek szeret mesét hallgatni. A lefekvés szertatásának nagyszerű bevezetése lehet a meseolvasás. A mese akkor éri el jótékony hatását, ha nem rövidítve, összecsapva, pár perc alatt olvassuk el a napi „kötelező” történetet, hiszen minden elemének fontos szerepe van, és a megváltoztatással, rövidítéssel épp a lényegi mondanivaló sikkad el. Semmi értelme mesét olvasni, ha ez is csupán egy a sok kipipálandó feladat közül. A gyermek a mese által a szülővel való együttlét örömét, biztonságát is megéli.

Mesemondás közben lelassítjuk, lecsendesítjük a külső világot, létrehozunk egy olyan teret, amelyben a mesélő – szülő és a mesehallgató – gyerek a közös élmény során eggyé válik. Az erre a szülő–gyermek együttlétre fordított idő a későbbiekben sokszorosan megtérül. Ez lesz az alapja a későbbi bizalmas szülő–gyerek beszélgetéseknek is. Ehhez pedig nem elegendőek az egyperces, lerövidített történetek, a lényeg éppen az, hogy a szülőnek minőségi időt kell a gyermekével töltenie mesélés közben. 

Végezetül álljon itt a Magyar Olvasástársaság ünnepségén 1998-ban elhangzott néhány mondat: 

„Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod vagy fiad. Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod be az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva, amikor már kevésbé szorítanak a megélhetési gondok, amikor már nem kell új szőnyeg vagy függöny az ablakra. Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múltán talán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed, és kapaszkodó nélkül elsodródhatnak. Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyekből és amelyekre a felnőtt élet felépül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.”

Karácsony közeledtével kívánok sok együtt töltött meghitt percet, sok varázslatos mesét. Kívánom, hogy kerüljön a karácsonyfa alá könyv a gyerekeknek is. Valamint kívánok boldogságos, szeretetteljes együtt töltött minőségi időt!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...