15 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Még bűzlik, de már a munka is

Erre 2013. április 30-án az alábbi választ kaptam: „Tisztelt Uram! Közérdekű bejelentését 2013. április 29-én megkaptam. A bejelentését határidőn belül kivizsgáljuk. A bejelentésével kapcsolatban azt a felvilágosítást tudom adni, mivel nem írta meg, hogy honnan ered a disznótrágya szag, az eredményes kivizsgálás kétséges. Intézetem nem tartja nyilván az engedéllyel rendelkező állattartó telepeket Cegléd városában, így nehezen megállapítható számunkra, hogy honnan eredhet a szag. Erre való támpontot az Ön levelében sem találtunk. Az állattartó létesítményeket a PMKH (Pest Megyei Kormányhivatal) Ceglédi Járási Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hivatal veszi nyilvántartásba. A fenti hatóságot panaszáról tájékoztatni fogom.”

Engedjék meg, hogy a válaszlevélhez kommentárt nem fűzök, mindenki saját maga vonja le a következtetést.

Valóban 2013. május 7. dátummal a PMKH Ceglédi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet  hatáskör- illetékesség hiánya miatt  áttette a bejelentést a PMKH Ceglédi Járási Hivatal Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatósághoz a következő szöveggel:

„Tisztelt Járási Főállatorvos Úr! PMKH Ceglédi Járási Népegészségügyi Intézethez bejelentés érkezett, mely Cegléd délkeleti részén elviselhetetlen disznótrágya szaggal kapcsolatos. A panaszbejelentés áttanulmányozása során megállapítottam, hogy az ügyben hatóságom hatáskörrel nem rendelkezik az élelmiszerláncról és felügyeletről szóló 2008. évi. XLVI. törvény 33. §. b-a) pontja szerint, ezért az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 141. §. (5) bekezdése alapján ezúton átteszem további intézkedés céljára.”

Ez a válasz már egy kicsit felidegesített, ugyanis véleményem szerint mit érdekel egy közérdekű bejelentőt a különböző törvényi paragrafusok ismertetése, amikor a hivatal e szerint sem, meg különben sem akar az üggyel foglalkozni.

Remélem már kíváncsiak lettek, hogy a PMKH Ceglédi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer – ellenőrző Hivatal 2013. május 22-én milyen levelet küldött nekem?

„Tisztelt Mészáros Iván Úr!  Közérdekű bejelentésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom: A Vörösmarty tér környékén lévő trágyaszag vonatkozásában egy sertéstelepet vizsgáltunk. Saját hatáskörbe tartozó vizsgálat során a trágyaszag és a telep működésével kapcsolatban állategészségügyi előírások megsértése nem volt megállapítható. A környéken egyéb nagy létszámú sertéstartásról nincs információnk. A levegő védelme és a trágyaszag kérdésének vizsgálata környezetvédelmi hatáskörbe tartozik.” 

Ez a válasz viszont már a biztosítékot kezdi kiverni. Én közérdekű bejelentésemben soha nem neveztem meg egyetlen a környéken nagy létszámú sertéstartót, de az is lehet, hogy a trágyaszagot a közelemben lévő egyéni sertéstartó is terjeszti. Ezek után kezdtem kutakodni, hogy mely az a környezetvédelmi hatáskör Cegléden, amely a levegő védelme és a trágyaszag kérdésének vizsgálatával most már foglalkozni fog. Majdnem egy óra telefonálásomba került, mire én, aki azért a környezetvédelemben otthon van megtudhattam, hogy Cegléden ki a felelős, ki a környezetvédelmi ügyintéző a Polgármesteri Hivatalban és e-mailom a következő levelet küldtem, amit szerintem nyílt levélnek is lehet tekinteni:

„ Tisztelt Kiss Tamás környezetvédelmi ügyintéző!  2013. április 26-án közérdekű bejelentést tettem az ÁNTSZ Ceglédi Városi Szervezetéhez a közismerten disznó trágyaszag ügyében. A PMKH Ceglédi Járási Hivatal Ceglédi Járási Népegészségügyi Intézet megállapította, hogy ez ügyben hatáskörrel nem rendelkezik és átteszi a PMKH Ceglédi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer ellenőrző Hatósághoz. Ez a hatóság megállapította, hogy a levegő védelme és a trágyaszag kérdésének vizsgálata környezetvédelmi hatáskörbe tartozik. Ezért fordultam most már Önökhöz, hogy ezt kivizsgálni szíveskedjenek, mivel Alkotmányunk szerint mindenkinek joga van az emberhez méltó, nem szennyezett, tiszta környezethez, az egészséges, kellemetlen szagtól mentes levegőhöz, a saját tulajdona háboríthatatlanságához, valamint a pihenéshez és nyugodt lakókörnyezethez.”

Most már én leszek kíváncsi a válaszra, ugyanis a fentiekből látszik, hogy a hivataloknak is büdös a munka, senki nem akar foglalkozni a bejelentett bűzzel, minden hivatal a másikra próbálja a kivizsgálást és a döntést áthárítani. Két hónap eltelt a bejelentés óta és azóta semmi nem történt, a trágyaszag viszont tovább terjeng.

Önök szerint feladjuk, vagy megpróbáljuk tovább folytatni, hogy mi lesz a vége?

Ha valakinek van valami ötlete, hozzászólása szívesen veszem és a továbbiakban felhasználom a segítségüket.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...