9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Részletes polgármesteri tájékoztató

Nagy gondot okozott az özönvízszerű csapadéknak az elvezetése, hiszen egyetlen település csatornarendszere sincs arra felkészülve, hogy közel fél óra alatt 40 mm csapadékot elvezessen. A csatornák megteltek vízzel, még az éjszaka folyamán Czesznák Tamás, a Várvag ügyvezetője intézkedett, hogy a G1-es átemelő szivattyú rendszerét működtessék és a lehetőséghez képest minél gyorsabban tudják a leömlött esőmennyiséget elvezetni. Ez vasárnap délelőttre teljes egészében meg is történt. – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az önkormányzat – a magánházaknál keletkezett károk enyhítéseként – állja a fóliák árát, azaz a kárvallottak fóliát vásárolhatnak az önkormányzat számlájára az árusító helyeken, illetve a Várvag Kft is beszerzett nagy mennyiségű fóliát, amit a Gubody utcában lehet igényelni a tető ideiglenes lefedéséhez.

Komoly gondot okoz a palával ellátott tetőszerkezetek sérülése, hiszen könnyű anyag és a jég összetörte a tetők nagy részét nagyon sok lakásnál. A polgármester információi szerint mintegy hatvan-hetven lakást ért ilyen jellegű kár a városban. A pala egy veszélyes anyagot, azbesztet tartalmazó tetőfedőanyag, ami a légzőszervekre komoly károsodást tud okozni. Emiatt ennek begyűjtését és ártalmatlanítását csak megfelelő technológiával bíró cég végezheti – ennek vonatkozásában is tett intézkedéseket az önkormányzat. Egy kecskeméti cég (aminek teljeskörű papírja van arról, hogy ilyen munkát végezhet) fogja elszállítani a palát. A pénteki nap folyamán helyeznek ki három konténert a Sorház utcában, ahová a lehullott és összetört palát el lehet helyezni. Ennek a szállítási- és ártalmatlanítási költségét az önkormányzat fedezi, ami – a fóliák biztosításával együtt – közel két és fél millió forintot jelent a város költségvetéséből.

Földi László arról is tájékoztatott, hogy megkezdte a tárgyalásokat a bankokkal, azon belül is elsősorban az OTP bankkal, hogy milyen megoldás létezik azok számára, akiknek komoly gondokat okozhat a tetőszerkezet javítása. A banknál levő lakástakarékpénztárra ha valaki most megköti a szerződést, akkor erre hitelelőleget vehet fel, tehát megelőlegezi az OTP a hitelt és ezt törleszti, akkor harminc százalékos állami kiegészítést kap rá. Azt gondolom ez jó konstrukció a bajba jutottak megsegítésére. – mondta a polgármester, aki emellett kéri mindazokat, akinek van biztosítása, feltétlenül forduljon biztosítóhoz és kérje annak segítségét a kár megtérítésében.

Az önkormányzat megpróbál vis major alaphoz fordulni, azaz beadni egy pályázatot, ám a 9/2011-es kormányhatározat alapján a vis major keretre minimális az esély. Bízom benne, hogy a biztosító, a bank, az önkormányzat és a hozzátartozók segítségével sikerül mindenkinek majd úrrá lenni ezen a helyzeten és a vihar okozta károkat előbb utóbb ki tudják küszöbölni. – zárta gondolatait a tájékoztató végén Földi László. A polgármester a tájékoztató után rendkívüli közleményében arról biztosítja a lakosságot, hogy a viharkárra való tekintettel a ceglédi családi házas övezetben egyszeri, ingyenes zöldhulladék begyűjtést végeztet az önkormányzat, melynek első napja július elsején lesz és amelyet még azon a héten elszállítanak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....