17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Múzeumok éjszakája Cegléden

A százéves ceglédi mozit ünnepelte a Kossuth Múzeum június 29-én a ceglédi Múzeumok éjszakáján. A kiállításokkal, koncerttel és vetítésekkel színesített éjfélig tartó program a némafilmeknél megszokott zongorakíséretes ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét este nyolc órakor – mondta el az MTI-nek Reznák Erzsébet múzeumigazgató.
A múzeum Gyerünk a moziba be című kiállítása a helyi Uránia mozi történetéről ad áttekintést többek között az intézmény gazdag plakátgyűjteményéből válogatva. A mozi plakátjai és a filmplakátok mellett bemutattak olyan különleges diákat is, amelyekkel a helyi szolgáltatásokat és termékeket reklámozták a nagyfilm előtt a múlt század közepén.
Az Uránia filmszínház volt az első állandó, “igazi” vetítőhely Cegléden, amely ma is működik, és egyike a megye még létező alig pár mozijának – mutatott rá a múzeumigazgató.
A nap folyamán az utcán filmzenék és filmslágerek csendültek fel, este pedig a Fügefalevél című, Cegléden forgatott, 1966-os magyar filmvígjáték pergett a múzeumban.

A városi múzeum másik kiállítása Magyar filmművészek címmel a filmgyár egykori standfotósának, a ceglédi születésű Markovics Ferenc fotóművésznek színészekről, rendezőkről, operatőrök készített képeit mutatja be. A földszinti kiállítótermet a gyerekek vehették birtokba, számukra a foglalkozások mellett diafilmeken elevenedtek meg a mesefigurák, a filmhősjelmezben érkezők között pedig két mozijegyet sorsoltak ki.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....