14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Nyársapáti Lecsófesztivál – Kicsit másként, mint szoktuk

A rendezvénynek helyet adó Szarka-kúria parkja már hajnali 4 órakor benépesült, hiszen a nyugdíjas klub és az asszonykórus tagjaiból álló segítő csapat már ekkor dolgozott, gyúrták, kelesztették a tésztát, sütötték a kemencében a finom pogácsát és a lekváros buktát.

A hivatal és az ÁMK dolgozói is serénykedtek már reggel 7 órától, hiszen érkeztek a főzőversenybe benevezett csapatok, és foglalták el főző helyeiket.

Az 5. Nyársapáti Lecsófesztivál hivatalos programja két helyszínen indult egy időben, éppen ezért nem mindenki lehetett jelen mindkét eseményen. 

10 órakor került sor a kúria udvarán a lecsófőző verseny indítására. Máté Csaba, a zsűri elnöke és Szatmári Gábor, a zsűri tagja a főzéssel kapcsolatos hasznos információkkal családias hangulatban nyitotta meg a 29 csapat részvételével zajló versenyt. Perna Pál, a harmadik zsűritag nem volt jelen, hiszen a GKRTE tagjaival együtt a borrendek felvonulásán vett részt. 

Ugyanebben az időben kezdődött a katolikus templomban a borszentelő mise és boráldás, Bokros Levente plébános úr közreműködésével. A mise után az aszódi mazsorettek és a ceglédi fúvósok kíséretével vonultak végig községünk főutcáján a borrendek zászlói alatt az ünnepi ruhába öltözött borlovagok, akiket vendégeink sokasága követett. Ez a csodálatos színes felvonulás méltó keretet adott a Kenyér, a Bor és a Kultúra ünnepének. 

A gyerekeket játékpark, póni lovaglás, lovas kocsikázás, kosaras körhinta várta. A kézműves sátorban Lukács Ágnessel gyöngyöt fűzhettek, Bajor Sarolta népművésszel babákat készíthettek, Tarkó Patrícia népművésszel szőhettek az érdeklődők, illetve arcfestés és lufi hajtogatás várta a kicsiket.

Reggel pálinka kóstolóval vártuk a főző csapatokat és vendégeinket a Gazdakör és Kis Miklós polgármester úr jóvoltából, majd nagyon finom limonádét és rétest vásárolhattunk a Kisméhecske Kifőzde támogatásával, amelynek bevételét az óvodának ajánlották föl.

A Szarka-kúria múzeumi kiállító termei és a Duó-Galéria bemutatkozó kiállítása egész nap várta az érdeklődő látogatókat.

Perna Andor művészi kávé-költeményeket készített meghívott vendégeinknek, és a lecsófesztiválra kilátogatóknak, amit nagyon köszönünk.

A hivatalos megnyitó előtt óvodásaink tánccal köszöntötték vendégeinket.

Az 5. Nyársapáti Lecsófesztivált Földi László országgyűlési képviselő, Cegléd város polgármestere, Perna Pál, a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület elnöke, és Kis Miklós polgármester úr nyitotta meg.  Perna Pál, aki büszke arra, hogy nyársapáti születésű, saját verseivel is köszöntötte a lecsófesztivált, a Kenyér, a Bor és a Kultúra Ünnepét. 

Ez után következett a VIII. Egyházi és Világi Borok Versenyének eredményhirdetése. Az eredményhirdetést Erdész Ferenc, a rendezvény szakmai vezetője vezette le.

A nevezett 123 bormintából 39 bort ítélt a zsűri a legkimagaslóbbnak, amit nem csak oklevéllel, hanem ajándéktárggyal is jutalmazott. Ezek közül díjazta a 7 legmagasabb pontszámot elért ezüstérmes bort, valamint 27 aranyérmet érdemlő bort, melyek között ott szerepelt a Kökény és Fia Családi Borászat is. 5 bor Nagy Arany minősítést ért el a Porgányi Pince, a Font Pincészet Kft., a Günzer Tamás Pincészete Kft., a Koch-Vin Kft., és a Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft. képviseletében. Az utóbbi négy borászat legjobb versenybora elnyerte a BASF Champion Díját is.

Nyársapát község különdíját Füle Dénes családi borászata, a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend különdíját a Molnár és Társa Családi Borászat, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége különdíját a Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft., az Androméda Travel Székesfehérvár különdíját Maróti Attila, és a Klément Családi Borászat nyerte el. 

Az eredményhirdetés után borlovagok avatására került sor. Ilyen különleges eseményt még nem láthatott Nyársapát közönsége. A Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrendből Simon Ernő elnök-nagymester vezette le a szertartást, melynek végén borlovaggá ütötték  Nyársapát szülöttjét, Perna Pált és Miczi Flóriánt, aki már nagyon hosszú évtizedek óta lát el különböző társadalmi megbízatást Nyársapáton. 

13 órától finom ebéd várta a lecsófesztiválra kilátogatókat, melyhez nagysikerű szórakoztató műsort adott Nyársapát első színésznője, Bimbó Brigitta és művészbarátja, Kurucz Niki.

Ezután értékelte a zsűri a finomabbnál-finomabb, egymásra csöppet sem hasonlító lecsóféleségeket. Amíg a zsűri dolgozott, addig gólyalábas vásári kikiáltós és parasztkomédia zajlott a Tilipántos Alkotóműhely előadásában. A lecsófesztivál színpadán ezután a Nyársapáti Népdalkör, és vendégei, a Veresegyházi Népdalkör, a fóti Cselényi József Népdalkör és a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kultúregyesület táncosai szórakoztatták a közönséget.

16 órakor került sor a lecsófőző verseny eredményhirdetésére.

29 csapat főzött az 5. Nyársapáti Lecsófesztiválon. Mindenki kapott elismerést, oklevelet és 1 üveg pezsgőt. 

A 3 tagú zsűri nem kis fejtörés után az alábbiakat díjazta:

a legötletesebb csapatnévért a „Lecsó-kollak” csapatot Nagykőrösről,a legötletesebb öltözékért a „Cegléd Kapuja Polgári Egyesület” csapatát, a legötletesebb tálalásért a „Nagykőrösi Motorosok” csapatát, a legötletesebb receptért a nyársapáti „Káldi csapat” bárányos lecsóját. Különdíjat érdemelt az „Ifjú Házasok” csapat Ceglédbercelről. 3. helyezett lett Kocsér önkormányzatának „Kocséri Lovasok” csapata, 2. helyezett Cegléd és Nyársapát vegyes színeiben versenyző „Kállai-Egri” csapat, 1. helyezett az Unghváry László Borrend színeiben főző Újházi György töltött lecsója lett. A Perna Pál által felajánlott különdíjat a ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság, a Duó-Galéria különdíját Tápiószentmártonból a „Büdös Samu”, a GKRTE különdíját a ceglédi „Hagymácska”, a Koch-Vin Kft. különdíját a ceglédberceli „Makicsapat” csapata kapta.Bella Pál – „Büdös Samu”a legfiatalabb főzőnek ajánlott fel különdíjat, amit Bicskei Gyurci kapott meg.

Az eredményhirdetés után sztárvendégünk, Janicsák Veca és zenésztársai adtak rövid koncertet, amit a Domonyvölgyből érkezett Potvorszki Anita énekesnő ajándékműsora követett. Ezt Arany Zsolt és a Jazzy Resonance, valamint énekes vendégük, Zelei Gábor  – aki a szolnoki színház művésze – élő koncertje követte. Számomra elképesztően nagy élményt nyújtott az igényes zenét játszó zenekar. Ezután helyi amatőr csoportjaink következtek. Minden előadónk sikeres volt, de mégis a legnagyobb tapsot, szinte viharos ovációt  nyugdíjas tánccsoportunk aratott teljesen új, a lecsófesztiválra készített zumba produkciójával. Az idősebb korosztályt a fiatalok követték. A Felnőtt Tánccsoport is új számmal, modern tánccal lépett fel hatalmas sikerrel. A táncosokat Strabán Anna Nusika nótái követték a közönség nagy örömére.

A lecsófesztivált hajnali 2 óráig tartó retro diszkó zárta Füle Berci és Holló István közreműködédével.

Rendezvényünket támogatta a Duó-Galéria Cegléd, a Pátrai Takarékszövetkezet, Füle Dénes családi borászata, a ceglédberceli Aquvarius Aquva Kft, Máté Csaba illetve a ceglédi Kisméhecske Kifőzde, Perna Pál és Perna Andor, a Bonduelle Nagykőrös, a Font Pincészet, a Koch-Vin Kft., az Androméda Travel Székesfehérvár, a GKRTE, Kis Miklós polgármester úr és a Nyársapáti Gazdakör, és természetesen Nyársapát Község Önkormányzata.

Köszönjük minden fellépőnek, közreműködőnek, segítőnek, lebonyolítónak a munkáját, támogatását, ami nélkül ez a nagysikerű rendezvény nem jöhetett volna létre!

Természetesen hiába dolgoztunk volna, ha nem lettek volna vendégek, akik eljöttek Nyársapátra, kilátogattak a Szarka-kúria parkjába, csodálatos rendezvényhelyszínünkre. Azt hiszem, hogy ilyen sokan még soha nem voltunk, mint 2013. július 13-án. Köszönjük mindenkinek, aki eljött, részese volt a lecsófesztivál egész napos programjainak.

Találkozzunk jövőre is a 6. Nyársapáti Lecsófesztiválon!

Fotók az eseményről Krizsán Ervintől itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...