4.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Tűzifát elővigyázatosan!

Különös év volt az idei, ilyen még nemigen volt, hogy május végén június elején is fűteni kellett. Az előrelátó lakosok pedig már nyár derekán gondolnak a téli tüzelőre. Különösen, mert a kereskedők hirdetésekkel, a házaló árusok  személyesen is nyári tűzifabeszerzésre biztatnak. Az egyik tűzifakereskedő cég vezetőjével beszélgettünk, mire figyeljenek a vásárlásnál. Nagyon oda kell figyelni, milyen minőségben, súlyban mennyi fát veszünk, mert bár olcsó áron adják az árusok sokszor becsapják a vevőket és akár harmadát is megspórolják a fának.
 
– Több helyszínen lehet megméretni a fát Cegléden, érdemes élni a lehetőséggel. Például a régi konzervgyárnál, a Mizsei úton digitális mérleg van, akár egy kamiont is meg lehet mérni. A fával együtt és aztán üresen is érdemes mérni, mielőtt fizetünk. Az olcsóság is becsapós lehet, hiszen az eladási ár gyakran a fa nagybani beszerzési ára és a kereskedő nyeresége éppen a becsapásból ered.
– Mit lehet tenni, ha valóban jóval kevesebb a kihozott áru, mint amit ki akarnak fizettetni?
– Hívni kell a rendőrséget, vagy visszavitetni a fát.
– Nyáron mennyivel olcsóbb a tűzifa, mint ősszel?
– Most tavalyi áron adjuk, ősszel inkább majd drágább lesz. Az, hogy mennyivel most még nem tudni, ez a termelői árak, benzinárak függvénye.
– Melyik fafajtát és mikor érdemesebb, gazdaságosabb megvásárolni?
– Magyarországon nagyon komolyan veszik az erdészetek a tűzifa igényt, folyamatos a telepítés és a vágások is. Az erdőket is folyamatosan termelik ki. A nyári vágás vizesebb, mint az őszi vagy téli, mert ilyenkor nagyobb a keringés a növényben. A fajtákra térve mindenképp a keményfákat – tölgy, bükk, gyertyán, kőris és Cegléden az akác – ajánlom. Bár tudni kell, hogy a bükk és tölgyfát legalább fél évvel korábban meg kell vásárolni, hogy ki tudjon száradni. Felhasogatva, jól szellőző helyen, tetejét fedve szárad ki, úgy, hogy igazán le tudja adni a fűtőértékét. Különben csak kormol, tönkreteszi a kéményt, a kazánt, kandallót. Sokan mégis olcsó nyár vagy fenyőfával, szélezéssel, sőt az utóbbi időben fűrészporral, forgáccsal tüzelnek, mert nincs másra pénzük.

(A kép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...