8.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Ferenc pápa és Cegléd

A pápa, a körlevél, Cegléd, – hogyan tartoznak össze? Cegléden körülbelül 15 ezer római katolikus él. Vezetőjük a plébános. A plébános irányítója a püspök, akinek főnöke a pápa. Tehát a megkeresztelt katolikus hívő és a Pápa között “csak” a plébános és a püspök van. Tehát nem elérhetetlen távolságban él az egyes hívő a pápától, hiszen vannak lelkiismereti ügyek, amelyekben az egyházjog szerint csak ő dönthet.

A hit fénye tanítása a ceglédieknek is szól. A körlevél Ferenc pápa hozzám is írt levele. Nyilván nagyon sokan vagyunk, akik meg akarjuk ismerni tanítását. Igaz, a szó, a fogalom, “hit” napjainkban elhanyagolt, holott a hit általános értelemben nagyon emberi. Hit nélkül nincs emberi élet. Kapcsolataink nélkülözhetetlen feltétele. Mielőtt Ferenc pápa levelét olvasnánk, gondolkodjunk el, életünkben mennyire természetes a hit.

Szemnek a fény, fülnek a hang, nyelvnek az íz, testnek az egészség – ennél több az egész embernek a hit.

Hinni. Ahol az élet emberi, ott a hit jelen van. Nem élnél, ha nem hinnél a holnapban, a jövőben, amelyet előre nem ismersz, de hiszed, hogy érdemes élni a holnapért. Nem szeretnél senkit, ha nem hinnéd, hogy a szeretet boldoggá tesz s akit szeretsz, viszontszeret. Meghalna benned  hit nélkül a szerelem, ha nem hinnéd: élet a szerelem, s a szerelmesed szerelemmel akar téged.

Hinni, ahol hit van, ott van terv, ott van erő. Az emberi erőfeszítések robbanóereje a hit. A hit élteti az emberi kapcsolatokat. Kapcsolataink elszegényedését napjainkban az egymásba vetett hit elszegényedése okozza. 

A hitben szárnyat kap a lélek. A hitben nyílik távlat. Hogy emberré lettünk, szerepe volt a munkának, de ha nem hinnénk, hogy nem hiába dolgozunk, egy lépést nem tettünk volna. Az emberiség és az egyes ember fejlődése, haladása a hitnek köszönhető.

A hit belső látást ad. A hit tapasztalja meg azt, amit az ész elérni nem tud. A hit túllép önmagán. A hit dörömböl az űr ajtaján, a halál kapuját a hit feszegeti. A hit tagadja a Semmit és azt, hogy van a Nincs. A hit a Van pártján áll. A hit által leszünk szerelmesek a létbe, az életbe. A költő a mindenség szerelmét énekli, mert hittel van tele.

A hit életkedv és öröm.

Hiányzik valami belül?  Kínoz valami üresség önmagadban?

Nem lehetsz annyira szegény, hogy ne legyen hited… Légy annyira ember, hogy hit járja át testi-lelki lényedet!

Higgy legalább önmagadban és akkor a hit fényében ó, mi mindent látni fogsz…

Tegnap telefonon hívott Budapestről jogtudós barátom. Látogatását jelezte. Mondtam, lehetőségeimet több betegség korlátozza. Némi csönd után tette fel kérdését: “Hány százalékos a hited?” Kérdése zavarba hozott. Hány százalékos a hitem? Hirtelen, meggondolatlanul mondtam: “100 százalékos.” “Az enyém 85” – jött a válasz. Ekkor magamhoz tértem és kérdeztem, milyen módszerrel mérted? “Személyes találkozásunkkor megmondom.” – Mérni azt, ami nem mérhető? Alig várom a találkozást. Ígérem, ha elmondja, megírom.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...