12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Újszilvás, a legfiatalabb falu a Tápió-vidéken

A településen az utóbbi években látványos fejlesztések történtek: új utak épültek, a régebbi középületeket felújították, a vendégváró rendezvényeinek (Bolyhos-féle Ágyaspálinka Fesztivál és a Nemzetközi Motoros Találkozó) és kiváló termékeinek (pálinka, méz, húsipari termékek) köszönhetően napjainkban a falu – a Tápió-vidék más látnivalóival együtt – idegenforgalomi célponttá vált. Újszilvás a helyi önkormányzat céltudatos munkássága és elért eredményei alapján 2011-ben a Magyarországi Falumegújítás versenyben az 1. helyezést nyerte el. A fentieken túl a falu és a kistáj életében az ország első naperőművének felavatása (2011. november) újabb fontos mérföldkő.

A naperőmű 

A naperőmű létrehozásához 2009-ben a helyi önkormányzat a Közép-Magyarországi Régiónál a megújuló energiahordozó-felhasználás növelése iránti igényének megvalósítása céljából sikeresen pályázott. A beruházás a helyi önkormányzat ingatlanán (2 ha) épült meg, összértéke 618 millió Ft. Ebből 70 % (433 millió Ft) a támogatás mértéke, míg a 30 % önerőt 12 év alatt a helyi önkormányzatnak kell kigazdálkodnia, visszafizetnie. A beruházás megtérülése saját erőre vetítve 8 év, mivel a költségmegtakarítás 18 600 000 Ft/év. A rendszer hasznos élettartama szakemberek szerint 25 év. A fotovoltaikus erőmű 68 db forgatórendszerre felszerelt 1632 db napelemmel működik, éves villamosenergia-termelése meghaladja a 630 000 kWh-át. Az erőmű különlegessége, hogy a napelemeket a napjárását követő mozgatható szerkezetekre rögzítették, amelynek alkalmazása kb. plusz 30 %-os energiatermelést biztosít. Ez a rendszer Újszilvás közintézményeinek villamos-energiával történő ellátását minimálisan 15 évre biztosítani tudja. Ugyanakkor a fenti évek alatt ez a beruházás nemzetgazdasági szinten az előzetes számítások szerint 8 241 t CO2 kibocsátását akadályozza meg.

A naperőmű népszerűsítését, annak előnyeit az országos (pl. a Duna TV) és a helyi tv adók, a Kossuth Rádió, valamint a különböző lapok (Heti Világgazdaság, Új Néplap stb.) méltatták, népszerűsítették. Az erőmű felavatása óta, annak működéséről, hasznosságáról a létesítményt megálmodó és megépítését szorgalmazó dr. Petrányi Csaba, a falu fáradhatatlan polgármestere szakemberek és egyetemi hallgatók előtt a létesítményről, annak gyakorlati eredményeiről és hatékonyságáról többször tartott előadást. A beruházás felavatása óta a havonta rendszeresen megtartott bemutatókon az erőmű iránt érdeklődő polgármesterek száma meghaladja a 150-et. Emellett több közeli ország és országrész (Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Bulgária, Moldova) szakemberei érdeklődtek – a helyi tapasztalatok figyelembe vételével – az erőmű iránt. Ez a nagyfokú érdeklődés nem lehet véletlen, hiszen ezzel a környezettudatos beruházással Újszilvás útmutatást és követendő példát szolgáltatott/szolgáltat hazai és külföldi települések döntéshozói számára. A helyi polgármesteri hivatalhoz (53/387-001) tett bejelentkezéssel és egyeztetéssel iskoláknak, szakembereknek és civilszervezeteknek – a település és Tápió-vidék természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit bemutató ún. Kincsem-túrával egybe kötve is – látogatható a naperőmű. Az 1996 óta működő Kincsem-túra iránt érdeklődni lehet a 20/91 90 917 számon.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....