8.9 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Kemény büntetés vár a lány támadóira

Az új Büntető Törvénykönyvnek köszönhetően keményebb büntetés vár arra a három férfira, akik tavaly Cegléden megtámadtak és megerőszakoltak egy fiatal lányt. A júliusban életbe lépett új Büntető Törvénykönyv minősített esetté tette az ilyen támadásokat. A három fiatalember ellen erőszakos közösülés miatt emelt vádat a Ceglédi Járási Ügyészség a helyi bíróságon.

A férfiak 2012. november 9-én este a ceglédi autóbusz-pályaudvaron ittas állapotban leszólítottak egy fiatalkorú lányt, majd rávették, hogy nagyobb mennyiségű tömény szeszes italt fogyasszon. Az alkoholtól bódult lányt ezután a közeli parkba vitték, ahol mindhárman megerőszakolták.

Többek között az ilyen esetekre ad kemény választ az új Büntető Törvénykönyv. A kormánypárt egyik legfontosabb vállalása teljesült azzal, hogy idén július 1-jével, életbe lépett az Európa egyik legszigorúbb Büntető Törvénykönyve, amely nem hagyja válasz nélkül a magyar társadalmat legjobban nyugtalanító bűncselekményeket. Különösen kiemelt a gyermekek büntetőjogi védelme és a szexuális bűncselekmények szigorú büntetése.  Minősített esetté vált a 18. életévét be nem töltött sértett sérelmére elkövetett szexuális erőszak, szemben a korábbi Büntető Törvénykönyvvel, amelynél csupán a 12. életévét be nem töltött sértett sérelmére történő erőszakos elkövetés számított minősített esetnek. Tehát a ceglédi támadás is minősített esetnek számít. Új tényállásként létrejött a szexuális erőszak, amely összevonta az erőszakos közösülés és szemérem elleni erőszak korábbi tényállását, ez jelentősen megkönnyíti a bizonyítást. Büntethetővé vált nemcsak a szexuális aktusra való kényszerítés, hanem a szexuális jellegű, az emberi méltóságot sértő magatartás is (pl. ha a sértett valamely intim testrészét az elkövető csak megfogta). Ugyancsak a kiskorúakat védi az a változás, hogy a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőit el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze. Már a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is bűncselekmény. Ha valaki kiskorúként bűncselekmény áldozata volt, feljelentést tehet a 18. életévének betöltése után még öt évig.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...