10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A bűz maradt, az ügy halad

Megtudtam, hogy ki az a személy, aki a PMKH Ceglédi környezetvédelmi felellőse. Sajnos az illető szabadságon is volt, de egyáltalán nem akart foglalkozni az üggyel.

Szerencsére a Ceglédi Járási Hivatal hivatalvezető asszonya felkarolta az ügyet (valószínű ő is érzi otthon a trágyaszagot) és személyes találkozásunk és elbeszélgetésünk után összehozott egy helyszíni ellenőrzést a valószínűsíthető szagot terjesztő sertéstelepnél. Ezen részt vett a Ceglédi Járáshivatal, a Közép–Tisza–vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Szolnokról este 22 órakor!) a Járási Főállatorvos (aki mellesleg Monorról jött) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Ceglédi Városi Szervezete.  Természetesen „ekkor a telep környékén semmilyen szag nem volt érezhető, a telepen teljes sötétség volt és semmi mozgás (még egy éjjeliőr sem jött oda a bejárathoz, hogy három autó miért világít) a kutyák is csak  „lábujjhegyen”, csendesen ugattak. 

Másnap aztán már 15,3o órakor és éjjel 21 óra után az erős trágyaszag bepótolta az előző éjszakai „szagcsendet.” Azóta majdnem minden este sötétedés után, 21–22 órától ismét elviselhetetlen a bűz. Vajon most már miért csak éjszaka van trágyaszag? Talán valami takargatnivalója van a telepnek?

Igaz is, a közel 2000 db sertés napi hígtrágyáját, ami véleményem szerint naponta közel 50 m3, nem lehet csak úgy eltüntetni. Nincs az a földterület, ami ezt naponta be tudja fogadni és előbb–utóbb nem telítődik és ki bírja ezt üzemanyaggal, hogy azonnal betárcsázza és mindezt csak éjjel?

Erre kéne a hatóságoknak az ellenőrzést kiélezni és számításokkal bizonyítani a lehetetlent.

Félreértés ne essék, én személy szerint nagyon szeretem a sertéshúst, a jó disznótoros hurkát, kolbászt, töltött káposztát és nem beszélve a sertéspörköltről, de nem a nyugalmam árán.

Az állattartó telep több mint 85 millió Európa Uniós támogatásból létesült elhiszem, hogy egyik napról a másikra a technológiát nem lehet megváltoztatni, de ekkora beruházásnál már eredetileg olyat kellett volna létrehozni, ami a polgártársaink alkotmányos jogait ne sértse, mivel mindenkinek  joga van az emberhez méltó, nem szennyezett, tiszta környezethez, az egészséges, kellemetlen szagtól mentes levegőhöz, a saját tulajdona háboríthatatlanságához, valamint a pihenéshez és a nyugodt lakókörnyezethez.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...