8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Három ceglédi indul a VB-n

Szeptember 16-22.-e között Budapesten a Papp László Sportarénában kerül megrendezésre az olimpiát követő első birkózó világbajnokság. Jelentősége többszörösen is figyelmet érdemlő. Akkora már eldől, marad-e az olimpiai programban a birkózás, azután milyen változásokat hoz a küzdelmek szabályainak legújabb módosítása és nem utolsó sorban a három szőnyegre lépő ceglédi kiválóság milyen sikerrel örvendeztet meg bennünket. 

Ha lehet, két részre oszthatjuk a tradicionálisan sikeres ceglédi birkózó sport nemzetközi eredményességét a világbajnokságok tükrében. Az első szakasz 1950 és 1965 között íródott, majd a második a legújabb kori remek sikerek sora 2006-tól tart, amikor Lőrincz Tamás Európa bajnok lett és párhuzamosan megkezdte a VB szereplését is.

A CVSE birkózói a legjobbak közé tartoztak a múlt század 50-60-as éveiben. A nyolc súlycsoportban, változó időszakokban 4-5 versenyzőjük is helyet kapott a válogatottban. 1950-ben ennek a csúcsát jelentette Gál József (1918-2003) világbajnoki győzelme Stockholmban. Egyébként ez volt a magyar birkózó sport első világbajnoki sikere. Rajta kívül Soltész László (1924-1990) 1949-ben főiskolai világbajnok volt, Reznák János 1963-ban VB bronzérmes és Kenéz Béla (1922-1994) 1953-ban VB hatodik. Az előbbiek közül Reznák János (1930-1988) öt világbajnokságon szerzett további egy IV. és két-két V. és VI. helyezést. Az egyik legnagyobb tehetségű kortárs birkózó Balla István (1928-2007) volt, aki egy súlyos sérülés miatt korán kiesett a versengésből. Kétszeres magyar bajnok és főiskolai világbajnoki IV. helyezett volt. Ezek a sikerek többségükben a kötöttfogásban realizálódtak, Reznák János nevéhez kötődik inkább szabadfogásban is siker.

A most következő világbajnokságra a hét súlycsoportban három CVSE sportoló kvalifikálta magát, élükön Lőrincz Tamással (1986 – fenti fotó), aki már az ötödik VB-jén lép szőnyegre. Eddig egy bronzérem (2010) és két ötödik hely volt a pontokat érő helyezése. Egyébként az előző világbajnokság küzdelmeiben, 2011-ben Isztambulban ugyancsak három ceglédi képviselte a magyar színeket, azok akik jelenleg is. Tamáson kívül Kozák István (1990 – jobb oldali fotó) és Lőrincz Viktor (1990 – alsó fotó). Innen helyezés nélkül tértek haza versenyzőink. Bízunk abban, hogy ezúttal mindhárman előbbre jutnak a kötöttfogásúak mezőnyében. 

A Papp László Sportarénában szeptember 21-én lép szőnyegre Kozák István és Lőrincz Viktor, a rá következő napon pedig Lőrincz Tamás. A magyar birkózó sport, benne a ceglédi sportbarátok „titkos” esélyese Lőrincz Tamás, aki a világ élvonalába tartozik évek óta, olimpiai ezüstérmes! Bízunk abban, hogy a hazai rendezésű világbajnokságon felteszi a koronát pályafutására. Szurkoljunk nekik!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...