11.9 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

A veterán autóknak lelke van

– Könnyű beszerezni az alkatrészeket?

– Amikor 2007-ben megvettem az autómat, azt mondták nekem, hogy a Fiat 500 a kezdő veterános autója, hiszen szinte minden újonnan fellelhető hozzá. Ma már sajnos inkább csak külföldről tudjuk az alkatrészeket beszerezni, leginkább Olaszországból és Hollandiából. Egyébként szerencsére sok hasznos irodalom, útmutató kapható ehhez a típushoz, illetve sok olyan barátra is szert tettem az évek során, akik hasonló érdeklődésűek, így tudunk egymásnak tanácsot, segítséget nyújtani, ami nagyban megkönnyíti az építést.

– Mennyi időt vesz el ez a „szenvedély”?

– Egy ilyen kocsin mindig van mit szerelni, csinosítgatni, de ezt csak az tudhatja, akinek veterán autója van. Természetesen nem kevés ráfordított időről van itt szó, de semmiképp sem nevezhető elvesztegetett óráknak. A párom jól tolerálja a fanatizmusomat, már kapcsolatunk elején beleszeretett a kisautóba, teljesen megszokta, hogy ezzel foglalkozom, sőt együtt járunk találkozókra, kirándulásokra. A szüleimnek pedig nagyon sokat köszönhetek, a rengeteg segítséget, hiszen ők nem csak elviselik az én fura hóbortomat, hanem támogatják is! Ezért rendkívül hálás vagyok nekik.

– Mitől különleges egy veteránautóval való közlekedés? 

– Egy veterán autóval minden út egy külön kaland. Ha egy túra során probléma adódik a Fiattal, könnyűszerrel kiküszöbölhető a fennakadás, hiszen olyan egyszerű szerkezetről van szó, ami akár az út szélén is rendbe hozható, pláne hogy az embernél általában akad 1-2 plusz cserealkatrész is. Éppen ez a legszebb a veteránozásban, hogy egy találkozós kirándulás során a közös szerelés még inkább összekovácsolja a csapatot! 

– Gyakran jársz találkozókra? 

– A Fiat 500 Club Hungary oszlopos tagja vagyok, ami már lassan 25 éve működik. A találkozók alkalmával nagyon jó kis csapat szokott összejönni az ország minden szegletéből, és természetesen ilyenkor soha nem maradhat el valamelyik autó szerelése. Hihetetlen jó érzés, hogy sokan megnézik az autóinkat, kedvesek velünk, és ilyenkor mindenkinek van egy-egy jó története a típussal kapcsolatban. Amióta megvettem az autót, sok új barátot szereztem. 

– Milyen úti célok szerepelnek a ,,bakancslistádon”?

– Lényegében ahova csak tehetjük, a Fiattal megyünk, nem csak a jó érzés miatt, amit a sok érdeklődő ember nyújt, hanem azért is, mert az 5-5,5 literes átlagfogyasztásával 100 kilométerenként jóval takarékosabb, mint jó néhány fiatalabb autó. A terveink között szerepel az összes történelmi vár meglátogatása, mivel a párom történelem szakos tanár, így a cél adott.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...