7.7 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Kossuth Toborzó 2013-ban

Mi, ceglédiek legyünk büszkék múltunkra és arra a csodára, amely idén 165. éve él elevenen emlékezetünkben, a Kossuth kultuszra. Ezért úgy véltük, hogy a 2013-as Kossuth Toborzó Ünnepély jelszava az egymás felé fordulás legyen. Emlékezzünk idén úgy erre az egykori ködös, őszi napra, hogy büszkék vagyunk arra, hogy ceglédiek vagyunk. Idén úgy gondoltuk, hogy a Ceglédről elszármazott, de ceglédi mivoltukat soha meg nem tagadó hírességeket csábítunk vissza erre a pár napra a szülővárosukba. Csütörtökön, rendezvényünk ünnepélyes megnyitóján fellép Sárik Péter, kiváló jazz zongorista, pénteken a Szent Kereszt Plébániatemplomban a fiatal, feltörekvő ceglédi szólista Ecsedi Péter ad nagyszerű komolyzenei koncertet, amelyhez a Kossuth Gimnázium Leánykara is csatlakozik. Szombaton Sárkány Józsefről, a Kossuth Múzeum alapítójáról, egykori igazgatójáról nevezünk el egy tantermet a Kossuth Gimnáziumban, majd ezt követően egy rendkívül izgalmas tárlatvezetésre invitálom Önöket a múzeumba, ahol a Kossuth kiállítás tárgyai Reznák Erzsébet igazgató vezetésével akár kézbe is vehetők majd. Hátha az érintés varázsa maradandó élményt nyújt és talán egy más történetet mesél majd el a múzeumlátogatóknak. Az este folyamán pedig a színpadon láthatjuk Tánczos Tibor jazz quartettjét, akik már hosszú évek óta nem léptek fel Cegléden. Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a 2013-as év díszpolgára idén Jákó János, gyógyszerész, a ceglédi ’56-os események hőse lesz, aki posztumusz kapja meg az elismerést, amelyet családja vesz majd át. Jákó János a Forradalmi Bizottmány elnöke volt Cegléden, a forradalom leverése után kegyetlenül meghurcolták, családját megbélyegezték, haláláig nem tudta kiheverni az elszenvedett fizikai, és lelki sérüléseket. Súlyos betegen tért haza a családjához a közel 2 éves fogvatartás után. Ezt a szégyenfoltot szeretné a város lemosni és tisztelegni Jákó János emberi nagysága előtt. 

Vasárnap, aki még érez magában energiát, azokat szívesen látjuk Budapesten a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágtán, ahol több ceglédinek is lehet, sőt kötelező majd szurkolni. Lővei Nándornak, aki Cegléd, Farkas Leventének, aki Monorierdő és Kövesdy Zsoltnak, aki Nyársapát színeiben, de ceglédi polgárként fog majd a vasárnapi döntő futamokban küzdeni. 

Remélem, hogy sikerült a kedves ünneplő közönség érdeklődését felcsigáznunk ahhoz, hogy két hét múlva együtt ünnepeljük azt, hogy eleven él még Kossuth szelleme, szellemisége köztünk és büszkén elmondhatjuk magunkról mi ceglédiek, hogy megvalósítottuk a legendás államférfi gondolatát: „…Testvérek vagyunk, mi mindnyájan, ezért Magyarországon (Cegléden) a pokol kapui sem vesznek erőt!…” 

László Ditta rendezvényszervező – Cegléd Város Önkormányzata

/A Ceglédi Panoráma aktuális lapszáma a címlapképre kattintva olvasható/


Kossuth Napok – Program tervezet

Szeptember 19., csütörtök

17.00 óra Rendhagyó tárlatvezetés a Dobmúzeumban (Szabadság tér). Házigazda Kármán Sándor, vendég Falusi Mariann. A belépés díjtaalan.

18.00 óra Benkő Sándor festőművész kiállítás a Duó Galériában Kiállítást megnyitja: Bokros Levente Mesterkanonok Plébános.

19.00 óra A Kossuth Toborzó Ünnepély ünnepélyes megnyitója a Városháza dísztermében. Fellép a Sárik Péter és Falusi Mariann. 


Szeptember 20., péntek

8.00-8.30 óra Névadó ünnepség. A Városi Sportcsarnokot Gál József, Magyarország első birkózó világbajnoka tiszteletére nevezzük el.  

8.30-14.00 óra Kossuth-Kupa Testvérvárosok közötti labdarúgó torna a Városi Sportcsarnokban. Az eseményt megnyitja a fővédnök: Földi László polgármester és Török Csaba r. alezredes Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője. 

11.00 óra „A Kossuth toborzó beszéd”. Előadja Nagyidai Gergő, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, színművésze. Közreműködnek a város általános iskolái. Helyszín: a beszéd eredeti helyszíne a Kossuth és a Szabadság tér sarkán.

13.00 – 15.00 óra A „Cegléd Város Díszpolgára” címmel kitüntetettek és az egykori polgármesterek sírjainak koszorúzása a város egyházi és köztemetőiben. (Református Öregtemető, Csengettyűs Temető, Kálvária Temető, Református Kis Temető, és végül az Újvárosi Temető)

16.30 óra Vackor Népzenei együttese és a Cigle Népdalkör ’48-as katona dalokat énekel. Vezető: Csipkó Magdolna, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola. 

17.00 óra A Szeged Táncegyüttes műsora a Szabadság téren.

16.30 óra Angyalok zenéje komolyzenei koncert a Szent Kereszt Plébániatemplomban. Fellép Tóth Adrienn , Egyházi Géza és Ecsedi Péter. Közreműködik a Kossuth Gimnázium Leánykara. A belépés díjtalan.

kb. 18. 00 óra Kossuth szobor koszorúzása a város testvérvárosai és Kossuth nevét viselő intézményei által.

18.40-kor Cegléd Bemutatkozik – Ceglédi képzőművészek és kézművesek kiállítása a Ceglédi Galériában (Kossuth tér 5/a). A kiállítás 2013-. október 5-ig tekinthető meg.

19.00 óra Kerekes Band koncert. Ethno funk először Cegléden, a Szabadság téren.

21.30 óra R-Go zenekar Csikidam élőkoncertje a Szabadság téren 

 

Szeptember 21., SZOMBAT

10.00-11.00 óra Pomázi Hagyományőrző Tűzoltó Zenekar és Majorett csoportjának műsora a Kossuth szobor előtt. 

10.00-11.00 óra Hagyományőrző felvonulás a Rákóczi úton vonul végig és érkezik be a Szabadság térre. (Indulás a vasútállomás elől.)

11.00-12.30 óra Hagyományőrző egyesületek bevonulása és műsora a Szabadság téren a Református templom előtt:

Tápióbicskei Bitskey Gáspár Hagyományőrző Tüzércsapat lófogatú tüzérei, Tápióbicske

•Nagykátai Kossuth Lajos Hagyományőrző Csapat gyalogos honvédjei, Nagykáta

•Kecskeméti Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület huszárai és gyalogos honvédjei, Kecskemét

•Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend, Cegléd

•144. számú Kossuth Cserkészcsapat, Cegléd

•Kunsági Táncegyüttes, Kecskemét

•Ceglédi Fúvószenekar és a Maglódi Majorett Csoport

•Rózsa Sándor Hagyományőrző Lovas Egyesület, Hort

13.00 óra Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes úr beszéde és ünnepélyes honosítás a Református Templom előtt felállított színpadon. Díszpolgári cím és Testvérvárosi díj átadása.

16.00 óra Kunsági Táncegyüttes műsora a Szabadság téren.

16.00 óra Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti köre és a Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesülete Kossuth ceglédi toborzó beszédének 165. évfordulója tiszteletére osztálytermet nevez el Sárkány Józsefről a múzeum alapítójáról, a gimnázium egykori tanáráról. Helyszín a Kossuth Gimnázium díszterme. 

17.30 óra Tánczos Jazz Quartett koncert a Szabadság téren. 

19.00 óra Heaven Street Seven koncert

21.30 óra Kowalsky meg a Vega élő koncert.

 

Kísérő program 2013. szeptember 21-én:

10.00-18.00 óra A Magyar Honvédség Hadkiegészítő Parancsnokság I. számú toborzó irodájának kitelepülése. 

10.00-18.00 óra Kádár Ferenc Fotószínháza a Szabadság téren. Ingyenes vásári fényképezkedés a XIX. század modorában. 

 

Szeptember 22., vasárnap

10-13 óra Bor Judit Cirógató (0-3 éveseknek foglalkoztató)

11.00 Ládafia Műhely bábműsora

14.00 óra Bábszínház

Játékos Tudomány – A fizika csodái – interaktív kiállítás a Szabadság téren

Arcfestés

Mindenjáró Körhinta

Csúzlizda

’48-as Kézműves Sátor (Gammel művészeti kör vezetésével) – 4-14 éves korosztály számára

Agyagozás, korongozás

Gyermekvasút, kisautók

18.00 óra Old Boys élő koncert

20.30 óra Bikini nagykoncert. A Kossuth Toborzó ünnepélyes zárása. 


A rendezvény mindhárom napja alatt:

A Ceglédi Alkotók Egyesülete, az Erdélyi és a környékbeli kézművesek kirakodó vására és bemutatója. 

Az Unghváry László Borrend tagjainak bor-és pálinka kóstolója a „Borászok utcájában”. 

A Duó Galéria sátra kitelepül a Kossuth Napok ideje alatt a Szabadság térre, ahol fennállásának 10. évfordulója alkalmával várja az érdeklődőket egy ünnepi koccintásra.

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...