5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Mesefigurák a folyosón

Megkezdődött az új tanév a város iskoláiban. Közismert, hogy az állami intézményekben nem sok forrás jut az épületek szépítésére. A Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola folyosóin viszont csodaszép falfestményekkel “kuckósították” a fehér falakat – önkéntes munkával. Monori István a dekorációk alkotója, civilben az iskola gondnoka, de tehetségéről évek óta meggyőződhetnek a szülők, gyerekek, tanárok a Táncsics-est a látványos díszletei, színpadi háttérképei láttán. Az ügyeskezű gondnok, más iskolai programokhoz is készít dekorációt, zászlóra pólóra is festett már, otthon pedig olajfestményei is vannak. Az eredetileg szobafestő-mázoló mint meséli “hobbiszinten festeget”, a színvonal viszont ösztönös profizmusról árulkodik. A december 22. óta elvileg nyugdíjas, de az iskolában gyermekek és pedagógusok között is népszerű munkatárs inkább a helyén maradt.
– Kinek az ötlete volt, hogy a termek bejárata köré házikókat, mesefigurákat fessen?
– Az iskola kevés pénzt kapott az idén, ezért a tisztasági festésen túl nemigen tudunk más munkát végezni. Így sok volt az időm a nyáron és arra gondoltam, hogy kevés pénzből is barátságosabbá teszem az iskolai termeket a gyerekek örömére.
–  Honnan veszi az ötleteket a figurákhoz?
– Van, amit magamtól találok ki és menet közben alakul, de ha van egyéni igény, akkor mesekönyv vagy rajzfilmfigurát is falra viszek. Mint most Moha és Páfrány az erdei manók vagy Szutyejev Vidám mesék című könyvéből a három macska figurája. De apropóul szolgálhat egy kedvenc állat is, mint például Kisné Demény Böbe igazgatóhelyettes esetében, ahol bagolyfiguráknak festettem polccal kombinált fát az iroda falára.  
Monori István egy hét alatt napi 8 óra munkával, fantáziával és tehetségével hangulatos képeket varázsolt a falakra. A legfontosabb összetevő persze a szeretet, mint mondja, boldogsággal tölti el, hogy a gyerekek hosszú ideig gyönyörködnek a barátságos figurákban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...