14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Kiosztották a környezetszépítési díjakat

Október 2-án tartották a 2013-ban már ötödik éve megrendezett Környezetszépítési és Környezetvédelmi Program díjkiosztó ünnepségét. Mint Földi László polgármester a rendezvényen elmondta idén nehezebb dolga volt a szép számú nevező ceglédi kertészkedőnek, mert „a szélsőséges időjárás is nehezítette a versenyzők munkáját. A sokáig elhúzódó fagy, azt júniusban jégverés, és a nyár folyamán kitartó szárazság követte. Ezek ellenére sikerült szép kerteket bemutatniuk.” 

Az idei versenyben négy külön pályázatot hirdettek. A nagy népszerűségnek örvendő Szebb, virágosabb Cegléd mozgalomba 83-an neveztek a családi kategóriába, a társasház kategóriába 28-an, az intézmény kategóriába 21-en, egyéb kategóriába 4-en jelentkeztek. A családi kategória nyertese Herczeg Tamás, az intézmény kategóriáé az Ady Endre utcai óvoda lett. A társasház kategóriában a Batthyány utca 31. társasház, egyéb kategóriában pedig a Cegléd Kapuja Polgári Egyesület lett az első helyezett.

Az örökbefogadási program keretében miután az 3 évre szól, összesen 13-an vannak versenyben, közülük a Szűcstelepi lakóközösség kapta az első díjat. 

A Mi parkunk, mi kertünk rajzpályázat keretében idén 237 rajzot bírált a szakmai zsűri. Óvodások közül Lakatos Levente, alsó tagozatosok közül Tőzsér Brigitta, 5-6. osztályosok kategóriájában Gyalog Anita, 7-8. osztályosokéban pedig Raffael Vivien alkotása nyerte az első díjat. 

Az idei évben új kezdeményezés a Konyhakert mozgalom, mely az országos programhoz is kapcsolódott. A mini kategóriában Lakatos István kertje nyert (jobbra), amely az országos díjat is elhozta.  Amint a kiíró honlapja fogalmaz: “Lakatos István és felesége, Berzeviczi Ilona gondosan ápolt, fajgazdag ceglédi kertjükért, a biológiai termesztésért, a vetésforgó és a csepegtető öntözőrendszer alkalmazásáért” kapta a díjat, “ökörszív alakú paradicsomukra is méltán lehetnek büszkék.” 

A normál kategória nyertese (lenti fotó) Kraiss Ildikó ugyeri tanyatulajdonos, aki tavaly hallott egy biokertész tanfolyamon a konyhakert szépségversenyről. Ildikó magát örömkertésznek vallja: – A nagyapám egyik kedvenc könyve volt Karel Capek: A szenvedelmes kertész című műve, ami vicces, görbe tükröt tart a kert szerelmesei elé. – Kérdésünkre, mitől szép egy kert, azt válaszolta: – Nem attól, hogy szögletes, egyforma, bár a harmóniához hozzá tartozik a ritmus, de a változatosság és az esetlegesség is. Egy konyhakertben, különösen, ha biokertről van szó, fontos, hogy melyik növény melyik mellett szeret növekedni, amely megvédi a másikat a kártevőktől. Minél nagyobb a változatosság, annál biztosabbak lehetünk a növényeink egészsége felől. 

– Mi hét éve költöztünk Ugyerba, – vallja a nagycsaládos édesanya, aki az Otthon Segítünk Alapítvány helyi szervezője is – mert tanyán szerettünk volna élni. Férjem szereti az állattartást, én szeretem a kertet, a gyerekeinknek nagyon jó, hogy itt az erdő, mező, a természet közelsége lenyűgöző. Mintha egy természetfilmben élnénk. Kár, hogy sokan Ugyer hallatán visszahőkölnek, a tanya említésére pedig lesajnálóan néznek. Pedig kb. 150 évvel ezelőtt Cegléd polgárai mentették meg ezt a területet a futóhomoktól, amikor vállalták, hogy szőlővel telepítik be a felparcellázott részt. Tényleg vannak elhagyott tanyák, de sokan élnek itt, és dolgoznak azért, hogy legyen zöldség, gyümölcs a ceglédi piacon.

A pályázatokról készült fotókat a Várvag Kft. rendelkezésünkre bocsátotta, megtekinthetők itt…

Az eredményhirdetés ünnepségéről fotók Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...