12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

„Nyújts segítő mancsot!”

Így született meg a könyvírás gondolata. Egy olyan könyvé, amely a gyakorlati példák, lépésről-lépésre leírt információk mellett, a saját gondolatokat, tapasztalatokat is megosztja a szakirodalomban fellelhető alapvető tudnivalókkal együtt. Ebben a közel sem egyszerű munkában segítségemre volt egy kiváló, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, országszerte ismert és elismert állatorvos Dr. Mező Tibor, aki teljes mértékben egyetértett ennek a hiánypótló műnek az elkészítésével és elvállalta a kiadvány szakmai lektorálását, a saját tapasztalatainak, jó tanácsainak megosztásával együtt. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy a könyvben leírt alap elsősegély készségek ismerete egyetlen esetben sem helyettesíti a haladéktalan állatorvosi ellátást. Célja, hogy könnyen érthető módon, egy kiskutya figyelemfelkeltő, gyakorlati példáin keresztül mutassa be és foglalja össze azokat a lépéseket, amiket meg kell tenni, illetve el kell kerülni abban az esetben, ha a kis kedvencet (vagy esetleg egy kutyatársát) baleset éri.

– Milyen kutyatartással kapcsolatos tanácsokat olvashatunk ebben a hiánypótló mancsnyújtó kalauzban?  

A magánkiadásban megjelent könyv 4 részből áll. Az első rész az alapokról szól és a kutyatartással, betegség felismeréssel kapcsolatos számos hasznos információt tartalmaz. Jó tanácsokat ad az étkezés, ápolás, mozgás, megfelelő életkörülmények biztosítása terén és bemutatja azt is, hogyan alakítható ki a biztonságos gyerek-kutya kapcsolat, illetve miért fontos a rendszeres állatorvosi kontroll. Fontos dolgokra hívja fel a figyelmet azzal kapcsolatban, hogyan tehető kutyabiztossá egy otthon. Megtudhatjuk, mik a kutya egészségi állapotának legfőbb jelzői, illetve azt is részletezi, hogy mi a teendő baleset, sérülés esetén. A második rész az elsősegélynyújtásról szól. Leírja miből áll egy alap elsősegélykészlet, – ami egyébként a könyv mellett szintén megvásárolható – majd bemutatja azokat a legfontosabb szituációkat, amelyeknél nagyon sokat számít, ha tudjuk mi a teendőnk abban a bizonyos vészhelyzetben, amíg kutyánk megkapja az állatorvosi segítséget. Néhány példa ízelítőül: vérzéscsillapítás, mesterséges lélegeztetés, újraélesztés, sokk, fuldoklás, mérgezések, végtagsérülések, hőmérsékleti problémák, stb. A lépésről-lépésre leírt teendők megértését végig  fotós illusztrációk segítik. A harmadik részben az egyéb fontos tudnivalók vannak összegyűjtve, ilyen például a csontevés dilemmája, kullancs, toklász, bolha, illetve utazással kapcsolatos szabályok és jó tanácsok. A 4. rész összefoglaló táblázatokkal segít abban az esetben, ha gyorsan van szükségünk információra.

– Milyen a könyv fogadtatása? Mennyire gondolják úgy az emberek, hogy a kutyáknak is szükségük lehet elsősegélynyújtásra?

Bár a fogadtatás nagyon jó, de sajnos azt is tapasztalom, hogy sok gazdi itthon még nem nyitott erre a témára. Úgy gondolják, hogy ha bármi baj történik a kedvencükkel, akkor nekik csak annyi a dolguk, hogy elviszik az állatorvoshoz. Ez így is van rendjén. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy abban a 10-20, vagy akár még több percben mi történik a kutyussal, amíg eljutunk az állatorvoshoz. Az emberek magától értetődően megtanulják, hogyan segíthetnek embertársaikon, ha például az utcán baleset éri őket, de arra nem gondolnak, hogy az állatoknál is életmentő lehet, ha tudják, mikor mit kell tenni, amíg megkapják a szakszerű ellátást. Bízom abban, hogy ez a könyv sok kutyagazdihoz eljut és segíti őket a felelős állattartásban. 

– Említetted a könyv mellékleteként kapható elsősegélynyújtó csomagot. 

– Igen, a doktor úrral összeállítottunk egy csomagot, amely minden olyan alapvető kelléket tartalmaz, amelyre vészhelyzet esetén szükség lehet. Ez otthon, amikor pánikhelyzetben hirtelen azt sem tudjuk, hogy a lakás melyik felében van az olló és a kötszer, illetve utazás során, amikor nem tudunk mihez nyúlni, nagyon hasznos lehet. Az eszközök felsorolásán túl bemutatásra kerül a könyvben az is, hogy mit mire használhatunk. 

– Elkötelezett kutyabarátként mit teszel (tehetsz még) a könyvön túl? 

– Úgy gondolom, hogy miután az elsősegélynél nagyon fontos a gyakorlati tudnivalók ismerete, sokat segít, ha a gazdik nem csak könyvből ismerkednek meg a teendőkkel. Ezért tervezzük tanfolyamok elindítását a közeljövőben. A részletekről nemsokára lehet majd olvasni a www.kutyaelsosegely.hu, illetve a www.facebook.com/kutyaelsosegely oldalakon.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....