12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Lóra termett a magyar!

Mára ismét vonzóvá vált ez a Magyarországon nagy múltra visszatekintő sport. Ahogy a mondás tartja: lovas nemzet a magyar. Honfoglaló őseink lovon élték mindennapjaikat, majd hosszú évszázadokon keresztül meghatározó része volt az emberek életének. A 18. és 19. században olyan ménesek alakultak és váltak világhírűvé, mint a bábolnai, mezőhegyesi, mátai, szilvásváradi (a teljesség igénye nélkül), melyek a lótartás és lovassport jelenleg is zajló népszerűsítésének köszönhetően a mai napig megőrizték jelentőségüket. „A legnagyobb magyarnak” is szívügye volt: gróf Széchenyi István neve többek között a lóverseny magyarországi meghonosításával is egybe forrt. 

A Kincsem Nemzeti Lovas Program ezekhez a hagyományokhoz nyúl vissza, melynek egyik látványos része, a Nemzeti Vágta már évek óta nagy érdeklődésnek és sikernek örvend országos s egyre inkább nemzetközi szinten is. Gondoljunk csak arra, hogy idén Cegléden is tartottak selejtezőt a ló és lovaglás vállalkozó kedvű szerelmeseinek. 

A program továbbá célul tűzte ki a lovaskultúra oktatásának köznevelésbe történő bevezetését. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda, annak ellenére, hogy ehhez a pénzügyi hátteret az állam nem biztosítja. A finanszírozást önerőből, illetve a Ceglédi Református Iskoláért Alapítvány kuratóriumának támogatásával oldjuk meg. A testnevelés órák tömbösítve kerültek az órarendbe, hogy az első-második és az ötödik-hatodik órákban tanulóink ellátogathassanak a Füle-tanyára és a Kövesdy Farm Lovasklubba, ahol nyeregbe pattanhatnak, megismerhetik a lovakat. Az oktatók egyszerre 25-30 tanulót várnak 5-6 lóval kizárólag szeptember-októberben és április-májusban, mert fedeles lovarda ma még nincs Cegléden, ahol rossz  idő esetén is zavartalanul folyhatna az oktatás. 

Elsődleges célunk a ló és a lovaglás megszerettetése. Az idejüket leginkább négy fal között töltő gyerekek legalább ilyenkor közelebb kerülhetnek a természethez, tanulhatnak ember és állat kapcsolatáról, még talán valamit önmagukról is. Az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásait akár oldalakon át fejtegethetnénk. Gondoljunk csak arra, milyen fontos szerepe van számos betegséget követő rehabilitációban a lovasterápiának. A lovaglás által fejlődik ügyességük, mozgáskultúrájuk, bátrabbakká, ügyesebbekké, türelmesebbekké, nyugodtabbakká válhatnak, pozitív irányba formálódik jellemük. Mennyivel biztosabban állnák meg helyüket gyermekeink a világban, ha ezek a tapasztalások lennének túlsúlyban életük sok mindenre fogékony, érzékeny szakaszában! Ezért tehát ültesse nyeregbe gyermekét, aki csak teheti!

Isten áldja meg gazdagon mindazokat, akik mindezt lehetővé teszik tanulóink számára!

Köszönjük Magyar Lászlónak, a Sportmúzeum vezetőjének a történeti kitekintéshez nyújtott segítséget!


[1] Forrás: Kürti Béla, Fejezetek a ceglédi sport múltjából (1884-1984), Cegléd, 1984.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....