10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Pezsdülő élet a látássérülteknél

Az utóbbi időben szinte minden hétre jut esemény a Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete életében. A szervezet vezetői Nagy Emese elnök és a közösségi élet felpezsdítésének feladatával megbízott Farkas Sándorné alelnök-mentor célja, hogy a környékbeli látássérültek megismerjék az egyesület munkáját, programjait és azokat a lehetőségeket, eszközöket, amelyekkel megkönnyíthetik a mindennapi életüket. Október 18-én és 20-án a Fehér Bot Napja rendezvényeit tartotta meg a 8 éve alakult, mára 80 fős tagságú szervezet. A látássérültek nemzetközi napján olyan eszközöket mutattak be, amelyek segítik a vakok és gyengénlátók életét. A rendezvényen Földi László polgármester két speciális nagyítót is ajándékozott a szervezetnek. 

– Október 22-én a Kossuth Lajos Gimnáziumban tett látogatást Orsós Zsolt vak paralimpikon, a szolidaritás nagykövete – számolt be a következő programról Nagy Emese elnök. – Két tanórán mesélt a diákoknak saját élményeiről, sportbéli sikereiről, illetve a paralimpiákon szerzett tapasztalatairól,  majd egy speciális vakok által játszott sportág, a csörgőlabda kipróbálására is lehetősége nyílt a gyerekeknek. Ennek segítségével rövid időre megtapasztalhatták, milyen nehézségekkel küzdenek a látássérült emberek. 

A közösségi mentor bemutatkozik címet viselte az az október 25-ei rendezvény, amelyen a június 1-től közösségi mentorként az egyesülethez került Farkas Sándorné egy éves megbízatása programját mutatta be. Az eseményen a megyei elnökség is képviseltette magát. Beszélő lázmérőt osztottak ki a Labrador Kft. támogatásából. 

– Célom, hogy a látássérülteket bevonjam a közösségi életbe, hogy Cegléd lámpásaként fényt vigyek hozzájuk. Mindenkinek kell valahová tartozni – nyilatkozta lapunknak a mentor. – A valamilyen fogyatékkal élők viszont behúzódnak a csigaházukba és elmagányosodnak. A szervezett rendezvények, havonta megtartott klubok segítséget nyújtanak nekik a valódi közösségi élmények megtapasztalásához.

A hat éve látássérült Farkasné a következő programként az adventi vásáron tervezi bemutatni a látássérültek művészi alkotásait, festményeit, kerámiáit, kézimunkáit.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...