17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Földi László, ha lobbizik

Napokon belül eldőlhet, hogy a kormány mekkora összeget biztosít a kórházak adósságrendezésére – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, mielőtt megszületett volna az erre szánt összeg kiosztásának végleges koncepciója, alapos felmérés történt, amely során kikérték a helyi képviselők véleményét, és megnézték, mely kórházak vannak leginkább bajban. Az adósságrendezésre szánt összeg kiosztása a június 30-i állomány alapján történik, s az intézmények különböző mértékű konszolidációra számíthatnak.

A Népszabadság múlt héten arról írt, a pénzelosztást befolyásolja a helyi politika, vagyis hogy a képviselők mennyire tudtak lobbizni a kórházukért. A lap szerint a ,,képviselői akaratnak” 2,6 milliárdnyit engedtek át a jogszabály-alkotók. A Népszabadság szerint ez alapján nagyobb forráshoz, több mint 300 millióhoz jut például a ceglédi kórház is.

A Ceglédi Panoráma Földi Lászlónak, Cegléd polgármesterének tette fel kérdéseit, nem csupán a kórház konszolidációval, de általában a lobbitevékenységgel kapcsolatban is.

– A parlamenti képviselőnek fontos feladata, hogy ha nem települési, hanem országos szinten adódik lehetőség, tegyen meg mindent a helyi közössége ,,helyzetbe hozására”. Nekem elsődleges feladatom Ceglédet és térségét képviselni ilyen esetekben. Nem szeretem a lobbi szót, mert van pejoratív értelme is. Ezt inkább a döntéshozókat segítő, ,,képbe hozó” tevékenységnek tartom. Természetesen a politikusok befolyásolásának vannak, lehetőségei, csatornái. A kórházak fejlesztéséről és konszolidációjáról kormánydöntés született. Tudható volt, hogy egy kórház sem marad ki ebből és bizonyos feltételek alapján határozzák meg a támogatási összeget. Ezekről érdemes és kell konzultálnia a képviselőnek a döntéshozókkal, hogy ne csupán papírról, hanem a helyi viszonyok ismeretében szülessen meg a döntés. Mi senkitől nem akarjuk elvenni ezt a pénzt, sőt például a megyei intézmények nagyobb összeget kaptak, de a ceglédi kórháznak is nagyon jól jön most ez a 300 millió forint.

– Milyen más ügyekben sikerült kijárni támogatást a körzetében?

– A legutóbbi siker a szennyvíz-csatornázás, amelyben a támogatási intenzitást 83-ról 95 százalékra sikerült feltornászni, ez 190 millió forint pluszt jelent Ceglédnek. A ledes rendszerű közvilágítás fejlesztésre pedig 594 milliót nyert a város. Úgy tűnik az idősek otthona energiaracionalizálási projektjére is sikerül forrásokat szerezni. Tavaly karácsony előtt sikerült a parkolópályára tett bölcsőde projektet visszahozni, és ezzel több mint 160 milliós beruházás valósult meg. Aztán azért is sokat kellett dolgozni, hogy a város 250 millió forintnyi költségvetési támogatást kapjon, vagy hogy a Tanyaprogram keretében be tudjuk fedni a piacot. Volt szerepem abban is, hogy a térség más településein fejlesztésekre támogatást kapjanak.

– Mi az, ami nem sikerült?

– A Budai út ügye ilyen, de nem tettem le róla, a következő fejlesztési ciklusban újra előhozom majd ezt a témát. Ha megnyílnak pályázati lehetőségek, akkor a kerékpárutak ügyében is elmegyünk a végsőkig, hogy megvalósuljon a fejlesztés.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....