A családi recept szerint olcsó kalács a neve, de sokan sokféle néven ismerik. Abban az időben még szombaton is dolgoztak szüleim és mi gyerekek is jártunk iskolába szombatonként. Ebéd körül összetalálkozott a család és nagymama ebédjét elfogyasztva nekiültünk játszani: a felnőttek kártyáztak, mi gyerekek pedig társasjátékoztunk.
Sokszor elgondolkozom azon, hogy a mai rohanó világunkban miért nem tudunk legalább hétvégén összejönni, beszélgetni, játszani, miközben a finom sós kiflit vagy édes változatát a buktát majszoljuk. Szükség lenne kicsit lassítani a tempón, egymásra figyelni, közös nagy játékokat játszani. Nekünk akkoriban így teltek a szombatok és ez gyermekkoromat megszínesítette, gazdagította.
Íme az egyszerű olcsó kalács receptje:
Összegyúrunk 60 dkg lisztet, 4,dl tejben megfuttatott 5 dkg élesztőt, 1 kávéskanál sót és 1 dl olajat. Ha édes tölteléket teszünk bele, akkor a tésztába még 3 evőkanál. kristálycukrot is teszünk. 1,5 óráig kelesztjük, majd 4 cipót formálunk belőle. Ezeket kerek formára kinyújtjuk és 8-8 cikkbe vágjuk mindegyiket. Kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk belőlük. Tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk és meleg helyen pihentetjük 2 óráig. Jó forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Én a családi alaprecepten annyit változtattam, hogy a kiflik közepébe füstöltsajt csíkokat szoktam tenni és a tetejét is megszórom sajttal, vagy szezámmaggal. Ez a recept egyszerű, gyors és nagyon finom Jó étvágyat kívánok hozzá!
Kedves Olvasók! Ezzel a két kis emlékképpel arra szeretném Önöket buzdítani, hogy ragadjanak tollat és küldjék el kedvenc receptjüket, amelyhez valamilyen emlék kapcsolódik. Osszák meg az olvasókkal történetüket, emléküket és kedvenc receptjüket.
E-mail címünk: info@cegledipanorama.hu