18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Süssünk, süssünk valamit…

A családi recept szerint olcsó kalács a neve, de sokan sokféle néven ismerik. Abban az időben még szombaton is dolgoztak szüleim és mi gyerekek is jártunk iskolába szombatonként. Ebéd körül összetalálkozott a család és nagymama ebédjét elfogyasztva nekiültünk játszani: a felnőttek kártyáztak, mi gyerekek pedig társasjátékoztunk. 

Sokszor elgondolkozom azon, hogy a mai rohanó világunkban miért nem tudunk legalább hétvégén összejönni, beszélgetni, játszani, miközben a finom sós kiflit vagy édes változatát a buktát majszoljuk. Szükség lenne kicsit lassítani a tempón, egymásra figyelni, közös nagy játékokat játszani. Nekünk akkoriban így teltek a szombatok és ez gyermekkoromat megszínesítette, gazdagította.  

Íme az egyszerű olcsó kalács receptje:

Összegyúrunk 60 dkg lisztet, 4,dl tejben megfuttatott 5 dkg élesztőt, 1 kávéskanál sót és 1 dl olajat. Ha édes tölteléket teszünk bele, akkor a tésztába még 3 evőkanál. kristálycukrot is teszünk. 1,5 óráig kelesztjük, majd 4 cipót formálunk belőle. Ezeket kerek formára kinyújtjuk és 8-8 cikkbe vágjuk mindegyiket. Kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk belőlük. Tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk és meleg helyen pihentetjük 2 óráig. Jó forró sütőben 10-15 percig sütjük. 

Én a családi alaprecepten annyit változtattam, hogy a kiflik közepébe füstöltsajt csíkokat szoktam tenni és a tetejét is  megszórom sajttal, vagy szezámmaggal. Ez a recept egyszerű, gyors és nagyon finom Jó étvágyat kívánok hozzá!                   

Kedves Olvasók! Ezzel a két kis emlékképpel arra szeretném Önöket buzdítani, hogy ragadjanak tollat és küldjék el kedvenc receptjüket, amelyhez valamilyen emlék kapcsolódik. Osszák meg az olvasókkal történetüket, emléküket és kedvenc receptjüket.

E-mail címünk: info@cegledipanorama.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....