4.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Sértetteket keres a rendőrség

 

KÖZLEKEDÉS

A Ceglédi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014. január 13. és január 19. közötti időszakban összesen 9 közlekedési baleset történt, melyek közül 5 esetben anyagi kár keletkezett, 1 esetben könnyű, 3 esetben pedig súlyos sérülést szenvedtek a balesetben érintett személyek. Szabálytalan irányváltoztatás, elsőbbség meg nem adása, szabálytalan előzés, és az ittas járművezetés voltak a fő baleseti okok.

Büntetőeljárás van folyamatban a Ceglédi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán közúti baleset okozása vétség elkövetésének gyanúja miatt. Egy személygépkocsi vezetője közlekedett 2014. január 13-án 8 óra 15 perc körüli időben Abony, Luther Márton utcában a Bethlen Gábor utca felé. A Vasút út kereszteződéséhez érve a kihelyezett – Elsőbbségadás kötelező! – jelzőtábla ellenére nem adta meg az elsőbbséget a neki jobbról érkező, elektromos kerékpárral közlekedő személynek, és kihajtott elé. A kerékpáros a gépkocsi jobb elejének ütközött, aminek következtében elesett és megsérült.

Az elmúlt héten 4 gyanúsított gyorsított bíróság elé állítására került sor járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A Ceglédi Járásbíróságon jogerős büntetés kiszabására került sor.  

Óvd a gyalogost!

A gyalogosoknak – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek –a téli szürkületi és sötét időszakokban való közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb időszakában.

Emiatt télen- jellemzően- megnövekszik a gyalogos elütések száma. Tovább nehezíti a biztonságos közlekedést, hogy ebben az évszakban kedvezőtlenné válnak az út- és látási viszonyok. 

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a gyalogos elütések és a balesetek következtében elhunyt személyek száma. Ezen esetek bekövetkezésében jellemző tényezőként szerepelt, hogy a gyalogosok az úttesten szabálytalanul kívántak áthaladni vagy az úttest szélén való közlekedésük során vesztették életüket. 

Kérjük az autósokat, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények között még fokozottabban ügyeljenek a gyalogosokra. Mindig kellő figyelemmel és a sebesség csökkentése mellett közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol számolni lehet a gyalogosok megjelenésére. A gyalog közlekedőket, pedig arra kérjük, hogy figyeljenek magukra (pl. viseljenek láthatósági mellényt, fokozott óvatossággal közlekedjenek az út szélén, mindig vegyék igénybe a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket) és a közlekedés más résztvevőire. A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” A láthatósági-, valamint a fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül,  sötétben és jó látási viszonyok között is. A láthatósági mellény mellett vagy helyette a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat viselésével is sokat tehetünk egy baleset bekövetkezésének megelőzése érdekében. A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét, mely távolság latyakos, esős időben jelentősen lecsökkenhet. A környezetébe beolvadó ruházatot, illetve láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos elütésének kockázata megnő. Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat!

Kérjük, hogy most még inkább fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjünk, hiszen a hideg, havas idő még csak most következik! A sebesség csökkentésével és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző közlekedési balesetek.

Fontos alapelv: Gyalogosok! …LÁTSZANI! Gépjárművezetők! …LÁTNI!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...