12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Nyelvoktatás a Katolikus Iskolában

Iskolánkban az idegen nyelv tanulását már első évfolyamon megkezdhetik a gyermekek mindhárom osztályban. Az évfolyamok során az óraszámok is nőnek, segítve ezzel a gyerekek előrehaladását. Legfontosabb feladatunknak azt tartjuk, hogy a gyermekek kommunikatív nyelvoktatásban vegyenek részt, szeressenek nyelvet tanulni és bátran merjenek megszólalni idegen nyelven. Alsó tagozaton nagyon sok játékkal, dalok és versek tanulásával színesítjük az órákat, felkeltve ezzel a gyerekek érdeklődését. Fontosnak tartom még megemlíteni az interaktív anyagok, az autentikus hanganyagok használatát, hiszen nagyon sokat segít a nyelvtanulásban. Elengedhetetlen a tanult idegen nyelv országainak megismerése, amely az idegen nyelvi tanterv szerves részét képezi iskolánkban. Már ötödik éve hagyományosan megrendezésre kerül a Márton napi lámpás felvonulás, ahol német nyelvű műsorral kedveskednek tanulóink. Angolszász területről is van már hagyományunk, mégpedig a „Spelling Bee” – betűző verseny, amelyre mindig nagy lelkesedéssel készülnek a gyerekek. Az idei tanévtől anyanyelvi tanár is oktatja a 7-8. évfolyamon angol nyelvet tanuló diákjainkat. A tanulók nemcsak az órákon ismerkedhetnek meg a célországgal, hanem személyesen is, hiszen egyik tanévben német, míg a másik tanévben angol nyelvterületre utazunk diákjainkkal. Hetedik évfolyamosok számára az idei tanévtől lehetőséget biztosítottunk a második idegen nyelv elkezdésére is szakköri kereteken belül.

Számos versenyen részt vesznek tanulóink és az eredmények önmagukért beszélnek. Német nyelvből az isaszegi megyei levelezős versenyen, szóbeli fordulóval a végén évek óta az élmezőnyben végeznek tanulóink, a Titok Tesztverseny országos fordulóján az elmúlt években 2., 4. helyezések születtek, a Mozaik országos levelezőversenyén az első tízben végeztek tanulóink és két éve az ország egyik legeredményesebb iskolájának nyilvánítottak bennünket, négy  tanuló volt az első tíz helyen. Angol nyelvből minden évben vannak tanulóink az országos angol nyelvi verseny megyei fordulójában, ahol 6-10 helyezéseket érnek el. Mindkét nyelvből indulunk már évek óta a Kossuth Gimnázium kistérségi versenyén, amely kétfordulós. Tanulóink általában az első tíz helyezett között szerepelnek. Iskolánk már hatodik éve rendezi meg nagy sikerrel a kistérségi idegen nyelvi vers- és prózamondó versenyt, ahol szintén dobogós helyezéseket érnek el a gyerekek. Nyolcadik évfolyamon lehetőséget biztosítunk alapfokú nyelvvizsga megszerzésére is. Az elmúlt években ezen az évfolyamon 12-15 gyermek szerzett alapfokú angol vagy német nyelvvizsgát. Volt egy olyan évfolyamunk is, amikor egy egész osztály (26 fő) tett sikeres nyelvvizsgát és a 2011/2012-es tanévben három tanulónk középfokú szóbeli angol nyelvvizsgát szerzett. 

Napjainkban az idegennyelv-tudás szerepe, jelentősége kulturális és gazdasági szempontból is vitathatatlan. Iskolánkban az idegen nyelv oktatásának az a célja, hogy megteremtsük annak lehetőségét, hogy a tanulók 14 éves korukig eljussanak az A2 (alap-), és tanulóink egy része a B1 (küszöb – ) szintre az első idegen nyelvből. 

Balogh Boglárka munkaközösség-vezető

“A nyelv – épület. A nyelvtanulás – építés. […] A nyelv épületének négy nagy terme van. Lakójának csak az mondhatja magát, aki mindegyikbe bejáratos, aki mind a négy készséget – beszéd és megértés, írás és olvasás – elsajátította. Annak, aki e termekbe be kíván lépni, nem kisebb, csak hétköznapibb akadályokat kell leküzdeni, mint a mitológia hőseinek. Akár Odüsszeusznak, neki is le kell győznie a „megint nem jut eszembe” küklopszát és ellen kell tudnia állnia a „jó műsor megy a tévében” sziréndalának.” (Lomb Kató)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....