11.2 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Miért jó NYEK-esnek lenni a Közgázban?

– Miért választottad a NYEK-et (nyelvi előkészítő tagozat)?

Juhász Tamás: – Mikor 8. osztályos koromban elhatároztam, hogy a Közgázba felvételizem, elsődleges szempont a közgazdaságtan tanulása volt, nem pedig a nyelvi előkészítő. Idővel azonban rájöttem, hogy nagyon bölcs döntés volt nyelvi előkészítőre jelentkezni, hiszen az emelt óraszámú nyelvtanulás, illetve a második idegen nyelv tanítása sok segítséget nyújthat a későbbiekben. 

Veres Viktória: – Szerettem volna továbbfejleszteni a német nyelvtudásom, illetve az angolt is elsajátítani.

Sípos Nóra: – Magasabb szinten szerettem volna idegen nyelvet tanulni, és ezt az iskolát ajánlották az ismerőseim.

Galambos Edit: – Mindig is a német volt a kedvenc tantárgyam, majd felsőben angol szakkörre is jártam. Nem is volt kérdéses, hogy szeretném mindkét nyelvet tanulni. Az pedig, hogy erre kapunk külön egy plusz évet, tényleg jól hangzott.

Bene Szabolcs: – Azért választottam a nyelvi előkészítőt, mert szerintem jó az, ha csak a nyelvtanulásra koncentrálunk az első évben, így aki akarja, az tudja fejleszteni beszédét, hallásértését, amikre kevesebb óraszámban nincs annyi lehetőség.

– Milyen kellemes tapasztalataid voltak/vannak itt a nyelvtanulásod során?

Juhász Tamás: – Nagyon pozitívan hatott, hogy rengeteg feladatot csoportokban, illetve sokszor játékos formában oldottunk meg, ami segítette a csapatba való beilleszkedést is.

Veres Viktória: – Nagyon jó tanárokat kaptunk mind a két nyelvből, akik (Kaszáné Somogyi Katalin, Szegő Edit és angolból Szász Kinga tanárnő) kihozzák belőlünk a maximumot.

Sípos Nóra: – A jó tanárok és az intenzív tempó, a cél érdekében sokat segítettek.

Galambos Edit: – Szerintem a 0. év nagyon sok tudást adott nekünk. Heti 12 órában tanulni a németet, fárasztó, de megérte. A témák, szituációk már nem okoznak problémát. Idén felvettük az angolt is emelt tárgynak, pedig mi csak kezdő angolosok vagyunk. Szerintem ez is egy nagyon jó dolog, lehetőségünk lesz ebből a tárgyból is érettségizni, nyelvvizsgázni.

Bene Szabolcs: – A tanárnők mindig sokat követeltek, hogy bővüljön a szókincsünk. Nem véletlenül kellett majdnem minden angolórát feleléssel és szódolgozattal kezdenünk. Nyelvet nem lehet csak úgy tanulgatni! Ahhoz, hogy mesterei legyünk egy vagy több nyelvnek, hihetetlen akaraterő és szorgalom kell, meg persze szigorú tanárok, akik nem hagynak minket lustálkodni.

– Milyen eredményt értél el?

Juhász Tamás: – Az „elsődleges” nyelv, amivel közgázba érkeztem az angol volt, második nyelvnek a németet kaptam meg. Nagyon sokat jelentett, hogy kiváló tanárokat kaptam mindkét nyelvből: angolból Balog Zsuzsát, aki egyben az osztályfőnököm is volt 5 éven keresztül, illetve német nyelvből Fényi Gabriellát.

Veres Viktória, Sípos Nóra: – Jelenleg középfokú szóbeli német nyelvvizsgám van, amit 10. osztályban szereztem meg.

Révész Enikő: – Németből komplex, C típusú középfokú nyelvvizsgám van. 

Galambos Edit: – Németből sikeresen teljesítettem a középfokú szóbeli vizsgarészt. Most pedig készülünk az írásbeli részre, az érettségi mellett.

Bene Szabolcs: – A múlt tanévben januárban az írásbeli, majd tavasszal a szóbeli nyelvvizsgámat szereztem meg. Azután, kihasználva a lehetőséget, ötösre teljesítettem angol nyelvből az előrehozott középszintű érettségit.

– Mik a terveid a nyelvtanulásoddal, mire kell számodra a nyelvtudás?

Juhász Tamás: – Tanáraim munkájának köszönhetően tanulmányaim harmadik évében sikeres nyelvvizsgát tettem angolból, ami a későbbiekben fontos, hogy diplomát szerezhessek, illetve 12. évfolyamon jó eredménnyel tettem angol érettségit is.

Veres Viki: – További célom az írásbeli német nyelvvizsga és a középfokú angol is. Szeretnék külföldön dolgozni, úgy gondolom, minél több nyelven tud beszélni az ember, annál több a lehetősége.

Sípos Nóra: – A középfokú írásbeli mellett angol középfokú vizsgát is szeretnék tenni.

Révész Enikő: – Szeretnék külföldön élni és dolgozni.

Galambos Edit: – Sikeres nyelvvizsga, illetve középszintű érettségi után, szeretnék emelt érettségire készülni. Számomra azért fontos a nyelvtanulás, főleg a német nyelvé, mert tanulmányaimat valószínűleg német óvodapedagógus szakon szeretném folytatni vagy nemzetközi igazgatásszervezés szakon. Ez a két terület közel áll hozzám, és mindkettőnél elengedhetetlen az emelt szintű tudás.

Bene Szabolcs: – Most, hogy az angolt úgymond „befejeztem”, szeretnék más nyelveket is elsajátítani. Németet tudok tanulni kezdőként az iskolában, de emellett franciául is meg szeretnék tanulni. Persze az angolt se rakom örökre félre. A szinten tartáshoz sorozatokat, filmeket nézek és könyvet olvasok angolul. Számomra a nyelvtudás a legdrágább kincs. Ezt hasznosíthatom a jövőben munkám során is, és tudok barátokat is szerezni. Meg tudom értetni magam és másokat is megérthetek, ami nagyon felemelő érzés. Például meg tudtam nyugtatni egy rettegő utast a légörvénybe került repülőn. Sokan azt mondják, hogy a tudás hatalom, de számomra a tudás kincs. Mindig a nagymamám szavai csengenek a fülemben, amikor a tudásról van szó: „Tanulj, mert mindenedet elveszítheted, csak a tudásod az, amit nem vehetnek el tőled.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...