2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Kábítószer fogás – Rendőrségi összefoglaló

A Ceglédi Rendőrkapitányság ezúton felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a vonaton utazók sérelmére új módszerrel követnek el bűncselekményt. A mobiltelefonról fülhallgatóval zenét hallgató alvó személyektől úgy tulajdonítják el a készüléket, hogy a fülhallgatót kihúzzák a telefonból, amit azután eltulajdonítanak. Kérjük az utazókat, hogy értékeikre fokozottan ügyeljenek, telefonjaikat, laptopjaikat ne hagyják látható, hozzáférhető helyen. 

Fontos továbbá felhívni a figyelmet arra is, hogy szeszesitaltól befolyásolt állapotban közterületen – főleg parkokban – lepihent személyek fokozott veszélynek vannak kitéve. A hideg idő miatt nagyobb a kihűlés kockázata, továbbá könnyebben válnak bűncselekmény áldozatává. Éppen ezért kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek oda egymásra, és ha ilyen személlyel találkoznak, akkor értesítsék a rendőrséget. 


KÖZLEKEDÉS

A Ceglédi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014. január 27. és 2014. február 2. közötti időben összesen 6 közlekedési baleset történt, melyek közül 5 esetben anyagi kár keletkezett, 1 esetben, pedig súlyos sérülést szenvedett a balesetben érintett személy. Elsőbbség meg nem adása, szabálytalan hátramenet, sebesség helytelen megválasztása voltak ezen a héten a fő baleseti okok.

B. Anita 27 éves albertirsai lakos 2014. január 30-án a reggeli órákban gépkocsival közlekedett Albertirsa, Köztársaság úton a Pesti út irányába, melynek során figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítását és összeütközött a neki balról érkező kerékpárossal. A baleset következtében a kerékpárral közlekedő személy megsérült. 

A baleset körülményeit a Ceglédi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya büntetőlejárás keretében vizsgálja. 


Tanácsok esős időben közlekedőknek:

– Esős időben az első és legfontosabb a jármű sebességének mérséklése az út-és látási viszonyoknak megfelelően. 

– Ellenőrizze gyakrabban az ablaktörlő folyadékot és pótolja, ha már fogyóban van. Gondoljon a fagyállóságra is!

– Tartson biztonságos követési távolságot, hiszen ilyen időben megnő a fékút, továbbá az elöl lévő járműről felverődő víz és sár átláthatatlanná teheti a szélvédőt.

– Vízenfutás kialakulása esetén tartsa a kormányt egyenes irányban és fékezés helyett, inkább használja a kuplungot. A túl alacsony gumiabroncsnyomás és a nem megfelelő abroncsprofil elősegíti a vízenfutás kialakulását, ezért gondoskodjon arról, hogy az autó abroncsai megfelelőek legyenek.

– Gondoljon a gyalogosokra is! Az út szélén összegyűlt esővizet sokszor fröcskölik a járókelőkre az óvatlan autósok.

Tanácsok ködben, ködös időben közlekedőknek:

A közlekedők számára az egyik legnagyobb veszélyt, változást a reggeli köd szokta jelenteni. Igen veszélyes tud lenni, mert hirtelen változik a sűrűsége, és így nem csak a látótávolság csökken ugrásszerűen, hanem a ködből kicsapódó párától nedves útfelszínen megnő a féktávolság is. Sőt ha a hőmérséklet a talaj közelében fagypont körül alakul, akkor az könnyen lefagyást okozhat.

– Párás időben, különösen, ha az előrejelzés ködfoltokra hívja fel a figyelmet, mindenképpen óvatosan vezessenek. Úgy válasszák meg az utazási sebességet, hogy bármikor biztonságosan meg tudjanak állni. A baleset-megelőzési szakemberek ajánlása szerint 100 méteres látótávolság esetén ne haladjon gyorsabban 80 km/óra sebességnél, 50 méteres látótávolság esetén, pedig 50 km/óra sebességnél. Amennyiben a látótávolság 50 méter alá csökken, akkor a legbiztonságosabb 20-30 km/órás sebességgel haladni.  

– Amennyiben fel van szerelve autója ködlámpával, akkor kapcsolja fel. Azonban fontos szabály, hogy a hátsó ködlámpa használata lakott területen belül nem engedélyezett. Ennek oka, hogy könnyen elvakíthatja az ön mögött haladó autóst. Ezért lakott területen kívül is csak akkor használja, ha az valóban indokolt. 

– A láthatóság csökkenése a gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedők számára is baleseti kockázatot jelent! Gondoskodjanak a megfelelő kivilágításról, valamint a fényvisszaverő öltözékről. 

A Ceglédi Rendőrkapitányság kéri a közlekedőket, hogy nagyobb figyelemmel, fokozott óvatossággal vegyenek részt a közúti forgalomban! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...