3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Kalandozások a művészet világában

A felolvasóesten érintett témák közt felmerült például az a kérdés, hogy a sorra nyíló kiállítások közül, vajon mit mutassunk fel gyermekeink számára értékként, és hogyan tegyünk különbséget az alkotások között. Egyáltalán az „y-generáció” tagjainak jelent-e valamit a hagyományos eszközökkel létrehozott festészeti alkotás, vagy a média és az új művészei kifejezőeszközök teljesen átveszik majd a ceruza és az ecset helyét? Az utóbbi kérdésre leginkább maguk a fiatalok adhatnak választ. A Tetz Alapfokú Művészeti Iskola ceglédi képzőművészeti csoportjainak tanulói az Uránia Moziban január 31-én megnyitott kiállításon mutatták be első félévi munkáikat. Az itt látható rajzok is azt tükrözik, hogy a mai gyerekek képzeletvilágát és vizuális kultúráját valóban erősen meghatározzák a média termékei. A kiállítás rendezésekor nem volt könnyű dolguk a Tetz iskola képzőművész tanárainak; Máté Bálintné, Oldal Lászlóné, Sári Zoltán és Rónai Gábor több tucat gyermek munkáiból válogathatott. A rajztanulás a gyerekek körében tehát továbbra is nagy népszerűségnek örvend. FOTÓK az eseményről itt…

A képzőművészet hagyományos eszköztárának elsajátítása az általános iskolákban, a művészeti iskolákban kezdődik. Az itt oktató pedagógusok feladata, hogy a rajzolás technikai, szakmai részének átadása mellett szellemi útmutatást is adjanak az ifjú tehetségeknek. Ilyen személyiség Rónai Pjéczka Mátyás művésztanár, akinek 75. születésnapja alkalmából az albertirsai művelődési házban rendeztek jubileumi tárlatot. A kiállítás megnyitásakor a zsúfolásig megtelt teremben a közönség jó része a művész tanítványa volt, közülük sokan maguk is rajztanárok, képzőművészek lettek. A kiállított művek gazdag, élettel teli színvilágú, harmonikusan megkomponált, lírai hangvételű alkotások, melyek a narratív festészet hagyományos műfajának irányvonalát képviselik. Az alföldi iskola hagyományaira építő képek témái a család, az otthon, a lakókörnyezet, az ismert tájak, a szülőföld szeretetét érékként közvetítik.  

Szóba került továbbá a FIAM kiállítótermében rendezett felolvasóesten az is, hogy manapság a művészeknek nincs feltétlenül szükségük grafikai tudásra, a művészet szakmai képzése az alapok után rögtön meg is szakad. Somos Gyula szerint a nyugati akadémiák nagy részén már egyáltalán nem elvárás, hogy a művésznövendék rajzolni is tudjon, csak az a fontos, hogy valami ötleteset alkosson. A múlt században alkotó Füle Mihály munkásságára ez a hozzáállás még egyáltalán nem volt jellemző. A Ceglédi Galériában március végéig látható emlékkiállítás a száz éve Cegléden született Füle Mihály grafikus, festőművész, bélyegtervező munkásságát mutatja be. Az átfogó kiállítás megismerteti a látogatóval a művész személyes emlékeit, művészi pályáját, festészeti alkotásait, valamint az általa tervezett képeslapokat, bélyegeket, bankjegyeket is. A Bélyegmúzeum által rendezett tárlat betekintést ad a bélyegkészítés komoly szakmai tudást igénylő, aprólékos és fáradságos munkájának különböző fázisaiba is. A magas fokú grafikai és technikai tudás, valamint a metszeteken, rajzokon tetten érhető művészi szakma iránti alázat az, ami ezen a tárlaton lenyűgözi az embert. FOTÓK az eseményről itt…

Vannak azonban olyan művészek, akik a kiutat úgy találják meg, hogy a posztmodern kor szubjektív látásmódjával tudatosan szembefordulva visszanyúlnak az elmúlt korok művészi kifejezésmódjához, és azt próbálják saját egyéniségüknek megfelelően újrateremteni. Blaskó Sándor szobrászművész például a honfoglalás korának motívumkincséből, az ősmagyar és keresztény hitvilág szimbólumaiból építkezik. Kerámiáinak, faszobrainak témáját is a magyar történelem eseményeiből, Jézus Krisztus és a szentek életének történeteiből meríti. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett, a törteli művelődési központban megtekinthető legújabb tárlatán a Magyar Anjou Legendárium és a Képes Krónika által ihletett plasztikai művek szerepelnek. Blaskó Sándor művészetszemlélete szerint az alkotás mindig azt a célt szolgálja, hogy az emberi lélek a látott valóság segítségével felemelkedjen a láthatatlan vagy transzcendens valósághoz.

Mivel január-február hónap Cegléd város és a környék lakóinak számos képzőművészei kiállítást tartogatott, nem csak a művészetelmélet terén kalandozhatunk. A különböző helyszíneket végigjárva mindenki kialakíthatja saját álláspontját arról, hogy számára mit jelent a művészet, és talán arra is lesz alkalma, hogy véleményét egy hasonló esten másokkal is megossza.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...