10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Finish-hez közeledik a Vándorkiállítás

November és december folyamán ismerkedtünk a verseny kiírással, feltételekkel, osztályfőnöki órákon elkezdődtek a beszélgetések a témával kapcsolatosan, sőt földrajz órákon is gyakran szóba került a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás, az üvegházhatás, amikor a Sarkvidékekről, ill. a többi kontinens éghajlatáról tanultunk.

Nagyon sok könyvet, képet gyűjtöttünk, interneten olvasgattunk. Rajz órákon vázlatokat készítettünk  és az egyes ötleteket ötvöztük a nagy tablókon.

A tényleges munka a téli szünetben kezdődött,  szívesen szakították félbe pihenésüket a gyerekek még háromszor is, majd szombat délelőttönként vettük birtokba az iskolát. Vidám hangulatban folyt a munka, volt, aki megrajzolta, többen festettek, volt, aki fényképezett, képeket gyűjtött, laminált és volt, aki kivágta. Tehát mindenki aktívan kivette a részét.

A kiállítás megnyitóját a  mi műsorunk képezte, készült egy egyszerűbb, óvodások és alsósok számára érthető és egy a felsősöknek, felnőtteknek szóló változat.

„Kedves hallgatóink rövid híreinket hallják a nagyvilágból, 2050-ből! (Mire számíthatunk?)

Részlet a műsorból:

A New york-i Szabadság-szobornak csak a feje és magasra tartott fáklyás jobb keze látszik ki a hullámzó tengerből. Velence csak búvárhajókkal látogatható, a pisai ferde torony tetejéről a turisták vízbe lógathatják a lábukat. Víz alá került New Orleans városa Tegnap éhen halt az Északi sarkvidék utolsó jegesmedvéje is. Canadában egyre kevesebb fehér delfin születik a koszos vizekben, az egykoron gyönyörű színekben pompázó korallzátonyok befeketedtek, ezerrel kevesebb állat- és növényfaj él, mint 2000-ben.

Mindezek víziója nem fantasztikum, nem a sci-fi regények íróinak képzelete szülte. Tudományosan megalapozott kutatások eredményeként modellezett jövőkép néhány részletét villantottuk fel a XXI. század végéről bibliai özönvíz fenyegeti az emberiséget, de lesz-e, aki meg építi a XXI. század Noé bárkáját?”

Mik is a problémák? Földünk 5 milliárd éves múltra tekint vissza. Mondhatjuk, hogy elég tartós. Mi lehet a gond vele? A probléma lényege abban áll, hogy a változások nem a múltban, hanem most, ill. 200 évvel korábbról erednek és nagyon gyorsan zajlanak.

Megdöbbentő adatokkal találkoztunk és ebből szemezgetve próbáltunk egy képet kialakítani a hallgatóságunk körébe. Nem riogatás volt a célunk, csupán figyelem felkeltés.

Puszta tények: egy 50 éves fa kapacitása 405 kg szennyezés kiszűrése 1 év alatt. Napunk káros ultraibolya sugárzást bocsát ki, amitől az ózon pajzs megvéd, ha nem lenne az is lyukas. Ha mindenféle emberi tevékenységet megszüntetnénk, akkor is 100 évre van szüksége a Földnek, hogy begyógyítsa önmagát. A Föld átlagos hőmérséklete 2100-ra 5-6 fokot fog melegedni, ennek következtében megolvadnak a sarki jégsapkák. Amazonasi esőerdő 55%-a elpusztulhat 2030-ra a mezőgazdaság, az állatarás növekedése, az erdőtüzek, a szárazság és a fakitermelés jelenlegi üteme alapján. Minden egyes percben 35 futballpályányi erdő tűnik el a Föld felszínéről. A biológusok becslései szerint kb. 30 millió állatfaj él, ebből nagyon sok ( 16000 ) a kihalás szélén áll. pl az Arany Varangyot 2004-ben kihalttá nyilvánították, amiben a szennyeződés is szerepet játszott.

Vándorkiállításunk nagy utat járt be, 15 helyszínen mutattuk be rajzainkat több mint 2000-en látták. Mindenhol nagy szeretettel fogadtak, helyet, hangosítást biztosítottak, felsorakoztatták az iskola összes tanulóját. Nagyon megható volt, amikor a ceglédberceli kórustól meglepetésként egy nagyon szép, Üzenet a Kék bolygónak c. dalt kaptuk ajándékba. Nagyon izgultunk, amikor a Gyerek Könyvtárban a CTV felvette műsorunkat, Szász Lídia Sára, művésztanárnő Radnóti Miklós: Nem tudhatom… c. versét szavalta el. A Népkör utcán az 1.b-sektől rajzokat kaptunk, a Cegléd Kapuja Polgári Egyesület nyugdíjasai finom süteményekkel, fánkkal vártak minket. Ferenczi Norbert a Budai út képviselője is megtisztelt jelenlétével, megnyitotta kiállításunkat és beszélt arról, hogy az „Ültessünk fát!”felhívásunk folytatásaként az Egyesülettel karöltve az iskola melletti játszóteret közösen gondozzuk, ill. további fák ültetését tervezzük További élményekkel gazdagodtunk a ceglédberceli Napsugár Óvodában,amikor az épület megtekintése során szinte egy mesevilágba csöppentünk, szerettünk volna újra kicsik lenni. A tápiószelei iskolába érve, mintha egy időutazáson vettünk volna részt a mi 100 éves iskolánkból a XXI század egyik legmodernebb iskolájába. Március 1-én a Tescoba, 3-án pedig a Városi Könyvtár Olvasókörébe várjuk az érdeklődőket.

Köszönjük, hogy Földi László, polgármester és Hegedűs Ágota, alpolgármester, mint jó ügyet támogatva mellénk állt és jelenlétével emelte kiállításunk színvonalát.

És mindez nem jöhetett volna létre a minket kísérő és szállító szülők nélkül, amit ezúton is köszönünk.

 

„Mi lett a tegnappal? (mi lesz velünk?)

Mi lesz a tengerekkel? (mi lesz velünk?) 

A mennyország ránk szakad (mi lesz velünk?) 

Már nem tudok lélegezni sem (mi lesz velünk?) 

Mi lesz a vérző Földdel? (mi lesz velünk?) 

Nem érezzük a sebeit? (mi lesz velünk?) 

Mi lesz a természet kincseivel? (mi lesz velünk?)”

A Föld dala (részlet)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...