Az első tavaszi napsugarak, a jó idő kicsal a kertbe. A menetrend szerint megtervezem az ágyásokat, majd látogatást teszek a vetőmagboltban. Ahogy piacra, úgy vetőmagboltba sem szabadna mennem: nem tudok ellenállni a sok színpompás zacskónak, ami valószerűtlen méretű és kinézetű zamatos zöldségeket ígéretét tartalmazza magvak képében. Nem beszélve az újdonságokról: tavaly mángoldot, édesköményt, koriandert és pak choit is ültettem, ez utóbbi egy kínai kelkáposztaféle. Mondanom sem kell, hogy a siker nem garantált, az édeskömény lazán nem kelt ki, a „keleti rokon” túl kicsi lett és valami megrágta, a mángolddal viszont Gerjét lehetett volna rekeszteni.
Természetesen, nem maradnak ki a konyhakertből az alapélelmiszernek számító paradicsom és paprika sem, azokat viszont palántáról szoktam ültetni és persze később. A két „pé” a friss fogyasztáson túl lecsóban szokta végezni, minimum 30-40 üveg készül belőle, bőven van még a tavalyiból. Most tehát egy általam kreált lecsós étel következik. A receptben elsőre talán meghökkentő módon használjuk a lecsót és duplán. Elmagyarázom:
1 fej hagymát felkarikázunk, hozzáöntünk egy üveg lecsót, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt a páclét – lecsónk első fellépése! – csirkecombokra öntjük, majd zárható edényben legalább egy éjszakára, de legjobb egy napra a hűtőben felejtjük. A paradicsom savai ezalatt átjárják a húst, ízes és puha lesz tőle.
Amikor úgy döntünk, hogy nekiállunk a második fázisnak, a húsokat kiszedjük a pácból, papírtörlőn leitatjuk, majd kacsazsíron, vagy – ó minő gondolat! – füstölt szalonna zsírján serpenyőben, lassan szép pirosra sütjük. Nyáron mindez szabad tűzön, roston vagy tárcsán is elkövethető, garantált a siker!
Amíg a hús sülöget a körethez fogunk. Fél hagymát kis olajon átpirítunk, hozzáadjuk az éhes szájak szerint adagolt tarhonyát, amivel tovább pirítjuk. Ha elértük a pirospozsgás színt, hozzáöntjük a lecsós levet – üveges barátunk második felvonása! – 1-2 gerezd áttört fokhagymát, és annyi vizet hogy egy ujjnyival ellepje. Sózással, borsozással óvatosan bánjunk, mert a lecsóban is van, lehet, hogy nem igényel többet. Ha elkészült a lecsós tarhonyánk és piros, ropogós a csirke bőre, akkor jöhet a finálé!
Tálaláskor étkesebbek szalonnapörccel, vonalaikra vigyázók és friss ízeket kedvelők petrezselyemmel meghinthetik a köretet. Jó étvágyat!