15 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Dupla lecsós csirke

Az első tavaszi napsugarak, a jó idő kicsal a kertbe. A menetrend szerint megtervezem az ágyásokat, majd látogatást teszek a vetőmagboltban. Ahogy piacra, úgy vetőmagboltba sem szabadna mennem: nem tudok ellenállni a sok színpompás zacskónak, ami valószerűtlen méretű és kinézetű zamatos zöldségeket ígéretét tartalmazza magvak képében. Nem beszélve az újdonságokról: tavaly mángoldot, édesköményt, koriandert és pak choit is ültettem, ez utóbbi egy kínai kelkáposztaféle. Mondanom sem kell, hogy a siker nem garantált, az édeskömény lazán nem kelt ki, a „keleti rokon” túl kicsi lett és valami megrágta, a mángolddal viszont Gerjét lehetett volna rekeszteni.

Természetesen, nem maradnak ki a konyhakertből az alapélelmiszernek számító paradicsom és paprika sem, azokat viszont palántáról szoktam ültetni és persze később. A két „pé” a friss fogyasztáson túl lecsóban szokta végezni, minimum 30-40 üveg készül belőle, bőven van még a tavalyiból. Most tehát egy általam kreált lecsós étel következik.  A receptben elsőre talán meghökkentő módon használjuk  a lecsót és duplán. Elmagyarázom:

1 fej hagymát felkarikázunk, hozzáöntünk egy üveg lecsót, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt a páclét – lecsónk első fellépése! – csirkecombokra öntjük, majd zárható edényben  legalább egy éjszakára, de legjobb egy napra a hűtőben felejtjük. A paradicsom savai ezalatt átjárják a húst, ízes és puha lesz tőle.

Amikor úgy döntünk, hogy nekiállunk a második fázisnak, a húsokat kiszedjük a pácból, papírtörlőn leitatjuk, majd kacsazsíron, vagy – ó minő gondolat! – füstölt szalonna zsírján serpenyőben, lassan szép pirosra sütjük. Nyáron mindez szabad tűzön, roston vagy tárcsán is elkövethető, garantált a siker!

Amíg a hús sülöget a körethez fogunk. Fél hagymát kis olajon átpirítunk, hozzáadjuk az éhes szájak szerint adagolt tarhonyát, amivel tovább pirítjuk. Ha elértük a pirospozsgás színt, hozzáöntjük a lecsós levet – üveges barátunk második felvonása! – 1-2 gerezd áttört fokhagymát, és annyi vizet hogy egy ujjnyival ellepje. Sózással, borsozással óvatosan bánjunk, mert a lecsóban is van, lehet, hogy nem igényel többet. Ha elkészült a lecsós tarhonyánk és piros, ropogós a csirke bőre, akkor jöhet a finálé!

Tálaláskor étkesebbek szalonnapörccel, vonalaikra vigyázók és friss ízeket kedvelők petrezselyemmel meghinthetik a köretet. Jó étvágyat!

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...