18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Eladó a vasútállomás

Az index.hu újságírója fedezte fel, miközben ingatlanokat keresett különös és szép tanyákat bemutató írásához, hogy azok között egy vasútállomás is található, a Cegléd-Hantháza vasút végállomása. Mint írja, jó látni, hogy miközben a működő vasútállomások közül több is siralmas állapotban van, akad olyan épület, amely távol a városoktól, egy közel negyven éve felszámolt vonal mentén gyönyörűen helyre van állítva. Sőt, a hantházi vasútállomást most meg is vehetjük magunknak!
 
Mint írja, “nem volt nehéz kiszúrni a kis kerek ablakról, és az épület formájáról, hogy egy egykori vasútállomásról van szó. A hirdetésben ugyan Csemő szerepel, melynek hasonló volt a vasútállomása (s ma az is családi házként funkcionál), ez azonban valójában a hantházi, egykori végállomás épülete. A gyönyörűen helyreállított épületen emléktábla is hirdeti, hogy egykor itt ért véget a Cegléd–Hantháza vasút.
Ahhoz képest, hogy egy mindössze 20 kilométeres vasútról van szó, mely hetven évig sem működöt, rendkívül jól dokumentált. Na és ami még fontosabb, nagy szeretet övezi mind a mai napig! A funkciója kettős volt: a környékbeli gazdaságokból szállították be rajta a terményeket a városba, de személyszállító vonatok is jártak erre. Volt külön diákkocsija is, ahová csak a tanyákból érkező iskolások szállhattak.
Az 1909-ben épült vasútállomásnak nagy előnye a korabeli tanyákkal szemben, hogy már építésekor is szép nagy ablakai voltak, így az eredeti formák és arányok megőrzése mellett is megfelel a mai elvárásoknak…
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....