5.7 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Kovászoljunk!

Tetejét kaporszárakkal zárjuk, majd a tetejére teszünk egy szelet pirított kenyeret. Azért pirított, mert úgy kevésbé esik szét, ahogy ázik. (Lehet, gézbe is tekerni.) Ezután3 liter kézmeleg vizet (van, aki felforralja és visszahűti, én nem szoktam) 3 evőkanál sóval elkeverünk, ezt a kenyéren keresztül beöntjük az üvegbe. Lefedjük egy kistányérral, és meleg helyre tesszük. A kovászos uborka nem a napot szereti, hanem az egyenleges meleget. Ha nagyon megsüti a nap, akkor megpuhul és élvezhetetlen lesz. Ha éjszaka „megfázik”, akkor viszont nem indulnak be a jótékony folyamatok. Inkább tegyük olyan helyre, ahol mindig melegben lehet. Én déli fekvésű ablakpárkányra teszem. A hőmérséklettől függ, hogy mikor lesz kész, de általában három nap. (Én a mai, hamar penészedő kenyerek miatt második nap kiveszem a kenyeret belőle és így érik tovább.) Ha kész, tálakba tesszük, szűrt levet öntünk rá, és a hűtőszekrénybe tesszük.

A koviubi egészségre gyakorolt jótékony hatásáról ódákat lehetne zengeni. Az érlelés hatására a tetejére helyezett kenyérből tejsav keletkezik, ami hatékony a bélflóra és a gyomor egészséges működése szempontjából. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az erjesztéssel készített uborkában található jó bacikat nem lehet túladagolni, annyit ehetünk belőle amennyi jól esik. Figyelemre méltó a benne lévő rosttartalom, az ásványi anyag, a magnézium és a vas, valamint a B12 vitamin magas koncentrációja. Ezen kívül bőven tartalmaz még káliumot foszfort és kalciumot, vitaminból pedig említésre méltó a C, és A vitamin, valamint a B vitamin több fajtája.

Egyes kutatások szerint az erjesztett eljárással készült ételek, így a kovászos uborka is nem csak testsúlyunkra van jó hatással, hanem hangulatjavító és agyserkentő is egyben.

A koviubi jó csak úgy magában, zsíros kenyérrel, rántott hússal, hekkhez, pörkölthöz, salátákba pikáns kiegészítőként és hűsítő leves is készülhet bele a forró napokra.

Kovászos uborka krémleves
Hozzávalók (2-3 adaghoz): 4 nagyobb kovászos uborka, felkockázva, 3-3 dl kovászos uborkalé, leszűrt, hideg zöldségleves (kockából) és natúr joghurt, fél gerezd fokhagyma, lereszelve. Tetejére: füstölt császárszalonna, felkockázva, kisütve, olívaolaj, kapor, menta

A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Botmixerrel vagy konyhai robotgéppel simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk, jófajta olívaolajjal meglocsoljuk, zöldfűszerekkel frissítjük. Étkesebbeknek adhatunk hozzá pirítóst is.

Krizsán Anett

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...