4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ceglédi olimpikonok 7.

Magyar LászlóMár befejeződtek Rióban az olimpiai játékok, de sorozatunk végén adósak vagyunk néhány esemény ceglédi résztvevőinek bemutatásával. Így lesz teljes az újkori olimpiákon részt vett 28  sportoló neve és elért helyezése.

Bíró Norbert
Bíró Norbert

Az ezredfordulón, 2000-ben Sydney volt a rendezvény házigazdája. Az ötödik földrész másodszor rendezhetett olimpiát. A XXVII. Nyári Játékokon nem volt ceglédi sportoló jelen, de az azt követő paralimpiai eseményeken igen. Itt Bíró Norbert (1974) a judóban lépett tatamira és remekül helytállva a bronzérmet szerezte meg. A látássérült sportoló a ceglédi judosport egyik jelentős személyisége, versenyzőként, edzőként és sportszervezőként is sikereket tudhat a maga mögött. Bíró Norbert négy évvel később Athénban is helytállt, az ötödik helyen végzett a súlycsoportjában.

Pásztor István
Pásztor István

Az újkori játékok szülőföldjén Athénben2004-ben – lépett első olimpiáján tatamira Ungvári Miklós (1980). Ifjú Európa-bajnokunk szereplését nem kísérte szerencse, a harmadik fordulóban kiesett. Miklós ebben az évben a Kecskemét színeiben versenyzett, legtöbbet Cegléden készült Bíró Tamás edző vezetésével. Egy másik ceglédi születésű tehetség Pásztor István (1971) a férfi kézilabda válogatott tagjaként volt az athéni olimpia résztvevője. A harmadik helyért vívott mérkőzésen 28-26-ra az orosz válogatott nyert, ezzel odalett a bronzérem. A későbbi világválogatott játékos dicsőséges karriert ért el a Veszprém csapatával, de sohasem tagadta, hogy Ceglédről indult sportpályafutása. 2008-ban Peking adott otthont a nyári olimpiai játékoknak. A kínaiak presztízs kérdést csináltak a kivívott rendezési joguk által. Négyen utazhattak Ceglédről Pekingbe: Ungvári Miklós (judo), Lőrincz Tamás (birkózás), Szellő Imre (ökölvívás), mint versenyzők, Harczi Zsolt pedig az asztalitenisz válogatott edzőjeként. Megemlítendő, hogy ott volt az eseményeken Dr. Beck György is, aki a női vízilabda válogatott csapatvezetője volt ekkor.

Szellő Imre
Szellő Imre

Az eredményeket illetően Szellő Imre (1983) ért szép sikert, az  V. helyezésével dicséretes helytállást tanúsított a 81 kg-os súlycsoportban. Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a VIII. helyen végzett. Ungvári Miklós nem ért el helyezést.

A 2012-ben megrendezett XXX. Londoni Nyári Olimpiai Játékok aranybetűs fejezetét jelentik Cegléd sportéletének. Négy évvel ezelőtt két ezüstéremmel és egy csapat negyedik helyezéssel gazdagodott a magyar sikersorozat és ezen belül városunk sportjának dicsőségtáblája. Az ezüstérmeseink, Ungvári Miklós (1980) judós és Lőrincz Tamás (1986) birkózó határtalan küzdeni tudással és akaraterővel, sportáguk kiemelkedően magas színvonalú bemutatásával, győzelemre esélyesként léptek tatamira, illetve szőnyegre a döntőben. Hajszál választotta el őket az olimpiai bajnoki címtől, de számunkra az elért sikereikkel is hőssé váltak 2012-ben. Szondy István és Gál József után méltán kapták meg a „Cegléd város díszpolgára” címet is.

A női vízilabda válogatott áldott tehetségeként ott volt Londonban Czigány Dóra (1992), aki kiemelkedő játékával hozzájárult a csapat által kivívott szép helyezéshez. A bronzéremért vívott mérkőzésen hosszabbítás után maradt alul a magyar csapat az ausztrálokkal szemben, 13-11-re.

Londonban ott volt Harczi Zsolt (1967) is, mint az asztalitenisz válogatott szövetségi kapitánya. Ez már a harmadik olimpiája volt, versenyzőként egy, edzőként két alkalommal ízlelhette meg az olimpiák sajátos és felemelő hangulatát.

Magyar László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....