1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

A Szent György téri szökőkút története

images_2015_meszarosiAz elmúlt rendszerben leginkább, de még a mai rendszerben is szokás, hogy valamilyen lényeges beruházás befejezését és átadását egy ünnepi naphoz kötik és ekkor nagy felhajtással és körítéssel használják ki az ünnep jelentőségét. Így történt ez 1994. augusztus 20-án is, amikor is elkészült a néha elhanyagolt, de most megint szépen üzemelő Szent György téri szökőkút.

Szent György tér története_0007Mindez akkor jutott eszembe, amikor az elmúlt napokban az egyik már elhunyt barátom feleségénél a kezembe került ennek a szökőkútnak a fényképalbuma. A néhai barátom nem volt más, mint id. Ecseri Ferenc, aki az Ecseri Kft. megalapítója volt, amit gyermekei a mai napig is tovább üzemeltetnek, sőt jelentősen továbbfejlesztettek. Feri barátom az egyik megálmodója és jelentős támogatásával személyes résztvevője volt a szökőkút megvalósításának. Ebben az évben június derekától, augusztus 20-ig, majdnem minden nap ezen a téren  töltötték szabad idejüket és valósították meg a mai állapotában is pompázó szökőkutat.

Szent György tér története_0003A szökőkút megépítése társadalmi összefogással készült el 27 magánszemély és 22 cég támogatásával, valamint 4 fő aktív készítővel. A Szent György téren a mai napig is látható réztáblán emlékeznek meg ezekről a jeles támogatókról.

Én 1960-as évben kerültem Ceglédre és akkoriban emlékeim szerint a Szent György térnek híre–hamva sem volt. Ezen a részen a Rákóczi úton egy csúnya, olajjal itatott fakerítés volt, az akkori Kisfaludy utca sarkán pedig Sárkány Ciprián néni édesség és vegyes boltja. Az akkori gyerekek szívesen jártak ide, mert amikor az egyikük az akkor is már idős nénit lefoglalta valamivel, a másik teletömte a hasát a kitett cukorkákból. Bár az is lehet, hogy látta, de nem szólt ránk! A másik oldalon a Taracsák hentesbolt, majd utána egy tejivó bolt következett, amire azt hiszem, ma is nagy szükség lenne.

Szent György tér története_0004Mekkorát változott a világ Cegléden is? Ma ezen a részen egy kellemes hangulatos tér van, szökőkúttal a közepén, felépült a Pártház (ma már a Rendőrség épülete) körben kis butikokkal és büfével.

Azt hiszem szép és ízléses ez a kis tér, becsüljük meg hát azok munkáját és akaratát, akik ezt létrehozták. Érdemes a csendes tér padjain elücsörögni és figyelemmel kísérni a Rákóczi út forgalmát.

Remélem Ecseri Feri barátom és a többi már elhunyt résztvevő fenn a mennyekben is  élvezi és hallja a szökőkút vizének csobogását.

Szent György tér története_0006

Mészáros Iván

 

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Kár,hogy a kút alkotója Varga Gábor szobrász művész akinek számos más hasonlóan szép köztéri alkotása is van még a városban és az országban és még a határokon túl is, meg sincs említve,….pedig ő is egy igen jó barátja volt Ecseri Ferinek, arról meg nem is beszélve,hogy most milyen lepusztult,elhanyagolt állapotban van a kút.. és a többi Varga mester által készített alkotás is…szégyen ez a városra nézve !

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...