8.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Rendhagyó kiállítás a FIAM-ban

Különleges kiállítást szervezett a Fiatal Alkotók Műhelye augusztus 25-én. A Hollós utcai alkotóházban a falakon Zakar József keramikus alkotásai, a posztamenseken az alkotóház nyári tábora felnőtt, amatőr alkotóinak művei voltak megtekinthetők. Az asztalokon pedig a nyári kézművestábor tehetséges gyermekrésztvevőinek legszebb kerámiáit csodálhattuk meg – mindössze egy estére. A rendhagyó „egyestés” tárlatot Sárközy Erzsébet festőművész, az alkotóház vezetője nyitotta meg:
– Alkotóház, alkotótábor, alkotás… Csodálatos folyamat az, amit alkotásnak hívunk. Elméletben mindenki tud alkotni, gyakorlatban mégsem. Pedig aki nem tud alkotni, az rombol. Ők teszik tönkre mások alkotásait. Gondolok itt a szoborrongálókra vagy frissen festett házak összefirkálóira. Alkotni mindenféle anyagból lehet, mindenféle csodát. Nincs korhoz kötve bármikor el lehet kezdeni. De ha ilyen kicsi korban ráérez az alkotás ízére az élete részévé válik. Ne feledkezzünk meg arról sem, ha olyan tárgyakkal vesszük körül magunkat amit a saját két kezünkkel csináltunk az más értéket képvisel. Ha ránézek a csillogó szemű gyerekekre arra gondolok hátha ők ráéreznek és kevesebb lesz közöttük az unatkozó felnőtt. Jó lenne, ha megéreznék, hogy az alkotás egy kellemesen felhangolt állapot, hiszen boldogsághormon termelődik és így narkó helyett is kiváló lehet. Arról még nem esett szó hogy ez a tevékenység fejleszt, hiszen nem csak a kezünket használjuk, agyunkban olyan dolgok történnek, amitől sokoldalúbb, színesebb, nyitottabb lesz az ember. – mondta el az alkotóház vezetője, aki megköszönte kollégáinak – Zakar József és Szilaj Hajnalka keramikusművészeknek – odaadó és segítőkész munkájukat a táborokban és a kiállítás rendezésében.
Rendhagyó kiállítás a FIAM-ban
– A felnőtteknek meghirdetett kerámiakurzust egy olyan összeszokott társasággal valósítottuk meg, akik már ötödik éve visszajárnak az alkotóház falai közé. – számolt be Zakar József. – Az agyag képlékenysége, könnyen alakíthatósága, nemcsak az alkotóvágy kielégítésének célját képezi, hanem a lélek ápolását is biztosítja. A kurzuson résztvevők az elmúlt években már önálló elképzeléssel érkeztek, ahol a technikai megvalósítás fortélyait sajátíthatják el. Emellett a mázazás adta lehetőség, a színek sokrétűsége az elkészült munkák esztétikai színvonalát emelik, és az alkotók otthoni környezetének megjelenését teszik változatosabbá.
– Az idei „kerámia tábor kicsiknek” két alkalommal lett megrendezve a Fiatal Alkotók Műhelyében, 5-11 éves gyerekeknek. – mesélt Szilaj Hajnalka a gyermektáborokról. – Az egy hét alatt igyekeztem minden nap újabb és újabb izgalmas feladatokkal és kihívásokkal meglepni őket, próbára téve türelmüket, kitartásukat és nem utolsó sorban fantáziájukat és kézügyességüket. Olyan témákat adtam nekik, ami közelebb viszi őket a természethez, a családhoz és az elkészült tárgyak meghittséggel fűszerezik az otthonuk melegét. Édesanyámnak sikerült belém nevelnie a kert és a virágok iránt érzett szeretetet. Egyforma törődésben részesített minden növényt, amelyik hitványnak tűnt vagy kórónak, még azzal sem tett kivételt, ami évekig nem virágzott, csak olyan szép volt a zöldje. Mert ma már tudja, hogy amit régen gyomnak hitt, az valójában gyógynövény. Aminek csak a zöldje volt szép, türelemmel, gondoskodással a növény évek múltán ivarérett lett és pompás virággal hálálta meg a kitartó ápolást. Ugyanígy minden gyermekben egy csodálatos mag szunnyad és várja, hogy meglássák és felfedezzék a bennük rejlő titkot. Célom az, hogy a gyermekekben ráleljek ezekre a kincsekre és együtt, közösen hozzuk létre azt a virágoskertet, amiben én lehetek a kertész.  

Október 1-jén új tanév kezdődik a FIAM-ban

Beiratkozás: 2016. szeptember 24. 9-12 óráig.
Tandíjak nem változtak:

  • nagyoknak 14 000 Ft,
  • a kicsiknek 9 000 Ft

Kérjük, ne csak az új tanítványok jöjjenek el a beiratkozásra, mert a tanítási napokat csak közösen tudjuk kialakítani.

A beiratkozáskor az októberi tandíjat hozzátok magatokkal. Akinek nem jó az időpont, telefonon jelezzen: 06 30 2494 360.

Szeretettel várunk benneteket !

Sárközy Erzsébet
festőművész, művészeti vezető
FIAM, Cegléd Hollós u. 20

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...