10.9 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Mi a biztonság, mi az érték?

images_2016_jozsibaKb. 30-35 évvel ezelőtt láttam az akkor még fekete-fehér műsort adó tévében egy dokumentumfilmet. A filmben a tévéstáb becsöngetett falusi házakba. Az egyik háznál egy fejkötős néni jött ki. A riporter feladta neki a kérdést:

-Ön szerint mi a biztonság, mi az érték?

-Gyertek kedveskéim, – mondta a néni és beinvitálta a stábot a házba, megmutatta a spájzát azaz éléskamráját. Lógtak a szalonnák, kolbászok, szalámik, valamint számtalan teli üveg befőtt zöldség és gyümölcs a polcokon.

– Gyerekeim ez a biztonság – mondta a néni.

A második háznál a csöngetésre egy pörge kalapos, bajszos bácsi nyitott ajtót. A stáb ment volna be a házba, de a bácsi rájuk szólt: ne arra menjenek, inkább a kertbe, ahol a borsó, sárgarépa, krumpli, szamóca ágyasokban szépen sorolt – paréjmentesen. A stáb megköszönte a látványt, de a gazda szólt: – Várjatok csak még! Kinyitott egy ajtót, mely a baromfiudvarra nyílt, itt a látvány: malacok, csirkék, pulykák, kacsák és tehén volt, a nyulak a ketrecben.

– Ez a biztonság és az érték, gyerekeim! – mondta az öreg.

A stáb ezután indult a harmadik helyre. Itt a ház gazdája igen elegánsan felöltözve jött eléjük.

– Jöjjenek be uraim, be a házba, megmutatom Önöknek mi a biztonság, csak ne mondják el senkinek hol vették fel a jelenet.

Bent a házba a gazda kinyitotta a spejz ajtót, a kamera csak üres üvegeket látott, se kolbász, se szalonna nem lógott ott. A riporter megkérdezte:

Mi a biztonság, mi az érték?– Ön szerint mi a biztonság és mi az érték ebben?

– Pssszt, – mondta a gazda, a sarokba lehajolt és elővett egy letakart befőttes üveget, mely tele volt rakva papírpénzzel.

– Ez az érték ez a biztonság, gyerekek.

Hát igen, ennyire különbözők vagyunk, de tény, akinek teli a spájza az előbb jut ételhez, mint aki pénzért veszi a terméket, de élelem híjával a pénz sem ér semmit. Remélhetőleg, mindkettőből lesz mindenkinek:

Ezt kívánja

Józsibá

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...