10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Csak az imádság tartja a sírköveket

Vermesné Karolin azért ragadott tollat, hogy beszámoljon az olvasóknak az Újvárosi református temetőben tapasztalt elhagyott, megrogyott síremlékek jelentette veszélyről:
„Az Újvárosi Református temetőben jártunk, szeretteink sírját körbekapáltuk, virágot vittünk. Nagyon meleg volt – már reggel -, kapálás közben pihenésképpen a férjem megtámaszkodott a szomszédos, régóta gondozatlan sír fejtáblájába. A hatalmas műkő tábla megmozdult. Találkoztunk a temető gondnokával, aki azt mondta, tudja, hogy több is van ilyen. Régen a fejtáblákat nem fúrták be az alapba, hanem csak ráragasztották. Évek, talán évtizedek alatt ez a ragasztó elavul, és csak az imádság tartja a fejtáblát.

Nagyon sok elhagyatott, gondozatlan sír van, ahová csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem járnak hozzátartozók. Ennek sok oka lehet. A fenntartó nem tudja nyomon követni, hogy a hozzátartozók hol vannak, élnek-e még egyáltalán. Viszont, a megváltási időn belül csak a síremlék állítója jogosult bármiféle beavatkozásra. Én nem tudom, mi lenne a megoldás, viszont ajánlom, senki ne támaszkodjon régi síremlék fejtáblájába, kisgyerek kezét ne engedje el a temetőben, mert, ha ledől, végzetes lehet. Ha elfáradt, inkább üljön le a síremlék szélére, – ami illetlenség ugyan, de kevésbé balesetveszélyes.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...