11.5 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Sajtóközlemény közkutak ügyében

Lapunk szeptember 2-án internetes oldalán, majd 9-én nyomtatott lapszámában jelentetett meg egy olvasói levelet a közkutak lezárása kapcsán. A Ceglédi Panorámához forduló Matusinka Katalin arra panaszkodott, hogy bátyja, aki – vezetékes víz nem lévén – eddig a Dobó utcai közkútról vette a vizet, „víz nélkül maradt”. Lapunk megküldte a Bácsvíz Zrt. ceglédi irodája vezetőjének és az önkormányzatnak is a panaszos levelet. Szeptember 12-én az önkormányzattal kaptunk sajtóközleményt az ügyben.

„2016. szeptember 2-án a Ceglédi Panoráma újság internetes oldalán olvasói levél jelent meg „Itt maradtunk víz nélkül” címmel. A cikk egy, a Dobó utcában élő lakos panaszait mutatja be, aki a közkutak leszereléséről ír. Cegléd Város Önkormányzata – az írás valótlan állításával szemben és annak ellenére, hogy az önkormányzathoz irányították a panaszost – nem kompetens ez ügyben, éppen ezért is kereste meg az illetékes BÁCSVÍZ Zrt.-t, azonnali tájékoztatást kérve a kialakult helyzet kapcsán.

2016. szeptember 6-án azonnali tájékoztatást kértünk a BÁCSVÍZ Zrt.-től, melyben a közkifolyók elzárása kapcsán az alábbi kérdéseket tettük fel:

„Az utóbbi napokban számos dühös lakos kereste fel Önkormányzatunkat (Akasztó szél, Dobó utca, Szűcs telep) amiatt, hogy a város több pontján található közterületi vízvételi hely elzárásra, némelyik eltávolításra került. Állításuk szerint a BÁCSVÍZ Zrt. ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapták, hogy a BÁCSVÍZ Zrt. munkatársai az Önkormányzat utasítása alapján zárták le a vízvételi helyeket.

A fentiek miatt az alábbiak miatt kérnék sürgős tájékoztatást:

– Milyen okból, milyen jogszabály alapján kerültek lezárásra vagy teljesen eltávolításra közterületi vízvételezési helyek?

– Hány darab közkifolyó került lezárásra vagy eltávolításra, ez mely utcákban történt meg?

– Az érintett lakosok kaptak-e előzetes tájékoztatást a közkifolyók megszüntetéséről? Ha igen, mikor és milyen formában?

– Önkormányzatunk részéről ki adott utasítást a közkifolyók lezárására, eltávolítására?”

Cegléd Város Önkormányzata ezúton tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy nem tartoznak hatáskörébe a fentebb taglaltak.

Fegyver Sándor üzemmérnökség vezető az önkormányzat levelére adott válaszában kifejti:

„…a jogszabály a közterületi vízvételezés költségeinek teherviselőjeként a települési önkormányzatot jelöli meg, a tulajdonos önkormányzat érdekeit szem előtt tartva folyamatosan törekedtünk a közkifolyók számának optimalizálására. Tájékoztatom Önt, hogy Cegléd Város területén a közkifolyók évek óta nem kerültek eltávolításra. Nyilvántartásunk szerint 100 db található belőlük város-szerte. Természetesen ezek nem mindegyike üzemképes (…) Volt rá példa, hogy a rendszeres pancsolás, szándékos rongálás, valamint utánfutóval, műanyag hordóba történő, sokszor zajos vízvételezés miatt kérték az ott lakók a kifolyó lezárását. Fordított esetre is volt és van példa, amikor a rászorultak érdekében az elzárt kutak visszanyitásra kerültek.

Közkifolyó lezárások valóban történtek a közelmúltban, legutóbb 2016. szeptember 1-jén. Sajnálatos módon erről a Bácsvíz Zrt. elmulasztotta tájékoztatni az önkormányzatot, melynek felelősségét üzemmérnökség vezetőként természetesen vállalom. (…) Jelenleg a város területén 56 db üzemelő közkifolyó található. Sok esetben sajnos nincs információnk arról, hogy a közterületi közkifolyók környezetében kik a rászorultak, hisz azok is használják a közkutat, akik rendelkeznek vízbekötéssel. (…) Munkatársaink nem adtak és a jövőben sem fognak olyan tájékoztatást adni az ügyfeleknek, hogy a Bácsvíz Zrt munkatársai az önkormányzat utasítása alapján zárják le a közterületi vízvételi helyeket. A jogszabályi kötelezettségnek eleget téve – az önkormányzattal egyeztetett ütemezéssel – szükséges a jövőben a közkifolyók számának felülvizsgálata és a megmaradó közkifolyók fogyasztásmérővel történő ellátása…”

A levél melléklete tartalmaz egy táblázatot is a ceglédi közkutakról utcák szerint, mely megtekinthető itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...