16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

IX. Gerjementi Vadásznap

images_2016_meszarosi2016. október 01-én került megrendezésre a hagyományos vadászati módok jegyében megrendezett IX. Gerje – menti Vadásznap. Gyönyörű ősz végi idő és elég sok vadászrésztvevő jelent meg ezen a napon a házigazda Pilisi Petőfi Vadásztársaság rendezvényén a Pilisi Piactéren. (Mellesleg, – illetve én fontosnak tartom –  aki még nem volt ezen a részen érdemes megnézni, hogy hol is ered a Gerje-csatona, és ezeknek a Vadásztársaságoknak az összefogásából létrejött szövetségnek az „eredete„).

 A főrendezvényen kívül sokszor hajlandóak vagyunk megfeledkezni, hogy ennek milyen előzményei is voltak, amiről mi semmit nem tudunk és nem is mindig értesülünk róla, holott ezeknek sokszor nagyobb jelentősége van.

ix-gerjementi-vadasznap-003

Már az előző napon  pénteken reggel a Pilisi Petőfi Vadásztársaság vadászházához egymás után hozták a buszok ezeknek a helyiségeinek a vadásztársaságainak térség tanulóit egy természeti terepi programra. Ebbe a programba a Vadászati Kulturális Egyesület un. „Matula Programja” 25 fő ceglédi diákot szervezett be a Várkonyi István Általános Iskolából. De nem csak innen voltak diákok, jöttek diákok a Törteli, Ceglédberceli, Albertirsai, Pusztavacsi és Pilisi Általános Iskolákból mintegy 170 fő.

Mihály János a Gerje – menti Vadásztársaságok titkára nagyon nívós és nehéz terepi vetélkedést szervezett a diákoknak. Az egész rendezvényt úgy szervezte meg mintha rendes vadászaton lettek volna a tanulók. A rendezvény a Pipacs Vadászkürt Egylet kürtszavára gyülekeztek és indultak el ma vetélkedőre. A megalakított 10 fős csapatok több ponton mérték fel „ vadásztudásukat „. Az egyik állomáson íjjal kellett célba lőni, a másikon meg kellett találni az eldugott Magyarországon honos vadállatok és madarak felismerését és megtalálását, a harmadikon egy ill. kettő puzzle állatfigurát , növényt kellett kirakni, majd a másik asztalon egy 10+1 –es totót kellett megfejteni. Kapott mindenki oklevelet, de csokit és üdítőt is. Aki később jelent meg a gyermekvadászaton, vagy hangoskodott és fegyelmezetlenül viselkedett a sarki kocsmában kellett egy kört fizetni a többieknek.

Nagy harc volt az első három helyezett tortáért, de mindenki kapott oklevelet és elismerést.

ix-gerjementi-vadasznap-023A buszok 14 óra után indultak vissza az iskolákba, de a vadásztársaság önkéntes tagjai még akkor is darabolták a több mázsa vaddisznóhúst, de a többi holnapi résztvevő vadásztársaság tagjai sem hiszem, hogy tétlenkedtek saját környezetükben,

Másnap a főrendezvény szintén nagyon jól sikerült. A szokásoknak megfelelően, az ünnepélyes megnyitó után lovas hintó hozta be a terítékre az aznap hajnalban elejtett gyönyörű dámbikát a pusztavacsi erdészet területéről. Újdonság volt, hogy zenekar és egy énekes énekelte el a vadászhimnuszt, majd a rövid vallási áldás után és az ünnepi beszédek után a kitüntetések átadására került sor. A templomkertben meg lehetett tekinteni az előző nap megnyitott Előre a múltba című fotókiállítást a magyar vadászat elmúlt évtizedeiből, amit szintén a Vadászati Kulturális Egyesület biztosított rendelkezésre.

Minden vadásztársaság főzött valami finom vadat és az ilyenkor szokásos vadászati programokkal telt el a vadásznap, melyet utcabál zárt le.

Azt hiszem minden vadász jól érezte magát ezen a rendezvényen. Jövőre a Gerje – menti vadásznap 10 éves lesz és ezt az ünnepet Cegléden fogjuk tartani.

Mészáros Iván

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....