8.4 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Közlemény a kéményseprésről

Tavaly fogadta el a Parlament a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényt, amelyben a Kormány a katasztófavédelmi szerveket jelölte ki a tevékenység ellátására. Cegléden a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az illetékes. Erről tájékoztató közleményt tett közzé Takáts László polgármester.

A közlemény szerint az új rendelkezések alapján Pest megye valamennyi településén

  1. aa) a természetes személy tulajdonában lévő és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként be nem jegyzett ingatlan esetében,
  2. ab) kizárólag az aa) alpont szerinti ingatlanokból álló társasház, lakásszövetkezeti lakóépület esetében, amelyben az égéstermék elvezető osztatlan közös tulajdonban van és
  3. ac) az ab) alpont alá nem tartozó társasház, lakásszövetkezeti lakóépület esetében

a kéményseprő-ipari tevékenységet a kéményseprő-ipari szerv közfeladatként látja el.

A kéményseprő ipari tevékenység sormunka keretében és sormunka keretén kívül ellátandó feladatokból áll.

A a) pont aa) és ab) alpontja szerinti ingatlanok esetében a sormunka keretében végzett tevékenység az előzetes írásbeli értesítés első és második időpontjában térítésmentes. Az a) pont ac) alpontja szerinti társasházban, lakásszövetkezeti lakóépületben lévő, nem természetes személy tulajdonában álló, vagy gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok esetében a szolgáltatás az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban is költségtérítés ellenében történik.

Az a) pontban foglaltakon kívüli ingatlanok esetében (továbbiakban: közületi szektor) a szolgáltatást azon kéményseprő-ipari szolgáltatók láthatják el, akik az illetékes tűzvédelmi hatóság által nyilvántartásba vételre kerültek.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (pest.katasztrofavedelem.hu/szolgáltatási-felugyelet) közzétételre kerültek azon kéményseprő-ipari szolgáltatók, akik Pest megye illetékességi területén a közületi szektorban tevékenységet végezhetnek.

Közületi szektorban a kéményseprő-ipari szolgáltatás nem sormunka keretében történik, azt az ingatlan használója köteles igénybe venni, díjfizetés ellenében. Az ingatlan használók a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján közzétett nyilvántartásból maguk választják meg, hogy a szolgáltatást kivel kívánják elvégeztetni. (A szolgáltatási díjakat minden közszolgáltató a honlapján köteles közzétenni).

Összegezve:

  • Közületi szektorban a kéményseprő-ipari szolgáltatást – a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján közzétett nyilvántartásból – az ingatlan használója által választott szolgáltató által kell igénybe venni.
  • Lakossági szektorban (a feltételek teljesülése esetében) a sormunkát a kéményseprő-ipari szerv térítésmentesen végzi.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...