4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Nőttek a bérek, változások az építésügyben

Nőtt a közfoglalkoztatottak bére, az ápolási díj és a gyermekfelügyeleti díj, módosultak az építésre vonatkozó egyes szabályok és ezentúl a járási hivatalhoz tartozik a jogi segítségnyújtás és az áldozatsegítés is. Mindez csak néhány változás, amelyek január elseje után lépett életbe.

A járási hivatalhoz tartozó több osztálynál is változásokat hozott az újév. Nőttek a közfoglalkoztatotti bérek, a teljes munkaidős havibér, 81 ezer 530 forint lett, a garantált bér 106 ezer 555. Januártól változott a közfoglalkoztatásból történő kizárás lehetőségei is, például nem lehet közfoglalkoztatott az az álláskereső, aki a felajánlott képzést nem fogadja el. Az időskorúak járadékénak összege 5 %-kal emelkedett. Az alapösszegű ápolási díj 29.000 Ft-ról 31.000 Ft-ra; az emelt összegű ápolási díj 44.250 Ft-ról 46.500 Ft-ra; a kiemelt ápolási díj 53.100 Ft-ról 55.800 Ft-ra nőtt. Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás összege pedig 48.795 Ft lett. De vannak változások az építésüggyel kapcsolatban is.

WETZELNÉ DR.TERBE-SZABÓ CSILLA, hivatalvezető, Ceglédi Járási Hivatal: Használatbavételi engedélyt, amit eddig az önkormányzat építésügye adott ki, mi hatósági bizonyítványt adunk ki. Ez is egy új szabályozás, illetve csak bejelenteni kell mostmár az ügyfélnek, ha 300 négyzetméter alatti lakóépületet szeretne bővíteni. Illetve a kivitelezők és a tervezők felelőssége rendkívül módon megnövekedett, úgyhogy erre érdemes figyelni az majd egy építkezés során.

Január elsejétől egyes igazságügyi feladatot is a járási hivatalok látnak el. Ilyen a jogi segítségnyújtás és az áldozatsegítés.

WETZELNÉ DR.TERBE-SZABÓ CSILLA, hivatalvezető, Ceglédi Járási Hivatal : Ha valaki bűncselekmény áldozata és emiatt nehéz élethelyzetbe kerül, akkor az okmánypótlás kapcsán illetve bármi más hogyha jogos kiadás van ezzel kapcsolatban akkor ha a feltételek fennállnak akkor mi állapítjuk meg ennek az összegnek a kifizetését.

A pártfogó felügyelőt is a járási hivatal rendeli ki ez év januárjától-tette hozzá dr. Terbe-Szabó Csilla.

ctv

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....