11.9 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Csőtörés

Murphy törvénye szerint: ”Ami el tud romlani, az el is romlik.”Sőt, hozzáteszi:Ha többféle dolog is elromolhat, biztos, hogy az romlik el közülük, amelyik a legnagyobb kárt okozza.”

Aki már dolgozott, vagy dolgozik üzemeltetéssel és műszaki dolgokkal kapcsolatos helyen, pontosan tudja, hogy a klíma a legnagyobb melegben romlik el, a víz  nyomása a minimálisra csökken, ha nyáron locsolni kell a növényeket, a földkábel akkor robban be, amikor besötétedik és felkapcsolnánk a villanyt, a kazán akkor romlik el, amikor már fűteni kell, és legnagyobb hidegben fagy szét a vízvezeték hálózat.

Ez történt a múlt szombaton a Vörösmarty tér és Várkonyi utca sarkán is. Amikor kora reggel kinyitottam a garázsajtómat gőzölő víz fogadott az utca egész kereszteződésében. Ekkor nagy köd és – 14C fok volt és a kifolyó víz azonnal megfagyott. Véleményem szerint mivel a sarkon lévő közkutat a múlt évben lezárták, tehát rendszeres vízfogyasztás nem volt a kút főelzárója szétfagyott. Mint ahogy a mellékelt képen is látszik ebben az időben a Bácsvíz Zrt. dolgozóinak munkája elismerésre méltó volt. Saját testi épségüket és egészségüket sem kímélve rövid idő alatt próbálták megoldani az üzemzavart. A hóban keresgélve találták meg a főcsapot, a vízben térdelve próbálták elzárni, végül munkagéppel kiásva a fagyott földet, kicserélték a meghibásodott alkatrészt.

Én is dolgoztam ilyen munkakörben és  sokszor megéltem hasonló eseteket és most is tisztelettel gondolok azon szakmunkások munkájára, akiknek nem volt kifogásuk, hogy most hideg van, meleg vagy éjszaka. Ők a szakmájukat szerették és másra nem gondoltak és a munkájukat végezték becsülettel.

Pár nappal később a Toldi utcában nem tudtam közlekedni, mert hasonló csőtörés volt itt is.

Köszönet a Bácsvíz Zrt. ceglédi dolgozóinak, hogy ebben az időben is megállták helyüket a „munka frontján” és a legrövidebb idő alatt ebben a zord időjárásban is megpróbálták a víz szolgáltatás gyors biztosítását a lakosságnak.

De mi ebből a tanulság? Ilyen hideg télben mi lakosok is figyeljünk oda a „Murphy szerinti berendezésekre”. Nem szabad még spórolás miatt sem a berendezések időszakos leállítása. Meglátják sokkal kevesebb kárral megúszhatják, ha ezek a berendezések, ha csökkentett energiával is, de folyamatosan üzemelnek.

Ebben a hidegben egy éjszaka pillanatok alatt lefagyhatnak a kazánok, vízvezetékek csőhálózata, szétfagyhat a nyitva hagyott vízaknában a vízóra és meglátják, hogy ilyenkor milyen nehéz a fent említett jó szakemberek előkerítése és nem beszélve a károkozásról.

Figyeljünk oda értékeinkre!

Mészáros Iván

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Hihetetlen hogy egy lakos elismeréssel nyilatkozik a munkánkról! Sajnos nem ezt szoktuk tapasztalni! Nagyon szépen köszönjük kedves Mészáros Iván!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...