5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

25 éves a Ceglédi Sportmúzeum

Negyedszázada, 1992. május 12-én került felavatásra Magyarország első vidéki sportmúzeuma Cegléden. A titulusa szerint „Sporttörténeti Gyűjtemény” annak eredményeként „tárta ki kapuit” a nagyközönség előtt, hogy megelőzően, 1978-től testet öltött a városban egy civil szerveződés, a „Sporttörténeti bizottság”, azzal az elkötelezett céllal, hogy előbb-utóbb bemutatják a sportszerető embereknek munkájuk eredményeit…

Kürti Béla és kortársai merész tervei között szerepelt Cegléd sportmúltjának felfedezése és az ezzel járó kutatás bevállalása. Ennek nyomán alapos felderítő és rendszerező munka vette kezdetét, ami a lehető legpontosabb és legprecízebb módon adja vissza az utókornak a történteket. Kürti Béla: „Fejezetek a ceglédi sport múltjából” című kötete részletesen taglalja a kialakulás nehézségeit és első évtizedeit a XX. század küszöbén, majd a modern sport megerősödésének folyamatát, egészen 1984-ig. Jószerével ennek az időszaknak tárgyi bizonyítékai jelentek meg a most 25 éves sportmúzeum első nyilvános kiállításán 1992-ben, a Gubody utcában. Később a CVSE 75 éves történetét dolgozta fel a „Teljes Gőzzel” című kötet, melyet Magyar László és Péter Aladár dolgozott fel 2010-ben. Ezen felül az 1991-ben már megalapított Ceglédi Sporttörténeti Alapítvány több, mint tíz kiadvánnyal gazdagította Cegléd helytörténeti irodalmát.

A múzeum megnyitása óta eltelt 25 év gazdag tartalommal és csodálatos sportsikerekkel örvendeztette meg Cegléd polgárait. Javult a sport infrastruktúrája, 1983-ban felépült a Városi Sportcsarnok, ezzel és a Vasutas Sportcsarnok modernizálásával egyre több sportág talált saját otthonra. A ceglédi, legtehetségesebb sportolók közül többen a legújabb kori olimpiai játékokon értek el szép sikereket. Itt Harczi Zsolt, Pásztor István, Pálinkás László, Bíró Norbert, Ungvári Miklós, Szellő Imre, Lőrincz Tamás, Czigány Dóra és Lőrincz Viktor nevét emelhetjük ki.

A Sportmúzeum lépést tartott a sikeres ceglédi sportolók teljesítményével, egyre gazdagabb lett a gyűjtemény és országos elismerést vívott ki. 2005-től kezdődően teljesen új külsővel, kimondottan új arculattal fogadja látogatóit. A Szondy István és a Zsengellér Gyula nevét viselő kiállítási termek országos példaértékkel bírnak és élvezik a Magyar Olimpiai Bizottság elismerését is.

A jubileumi év újabb rendezvényekkel és kiállításokkal várja majd látogatókat. Ünnepi keretek között kívánnak megemlékezni a több évtizedes kutatómunka elhunyt résztvevőiről. Ezen felül szakmai konferenciát szerveznek az országban működő gyűjtemény-vezetők részére. Szeretnék a szervezők, ha Cegléd polgárai magukénak vallanák a nemzetközi hírű intézményt és mind többen térnének be- vagy vissza a Gubody utcába.

 M.L.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...