18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Arany 200

A nagykőrösiek büszkén vallják, hogy Nagykőrös Arany János városa. Azt hiszem, hogy ezt annál inkább is tehetik, mert nemzetünk nagy költője életének igen nehéz időszakában nyújtott Nagykőrös otthont és megélhetést.
Dr. Czira Szabolcs polgármester már 2015-ben jelezte a Magyarország Kormányának, hogy a 2017-es év Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve legyen hivatalos emlékév. A gondolat később tetté érett és az Országgyűlés 2016. április 5-én a nemzet költője, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyénisége születésének 200. évfordulója alkalmából a 2017-es esztendőt Arany János-emlékévvé nyilvánította. A bicentenárium országos ünnepé avatása egy olyan pártérdekeken átívelő konszenzussal jött létre a parlamentben, amely hazánk legújabb kori történelmében ritkán fordult elő. A közös ügyet immár az is elősegíti, hogy Dr. Áder János köztársasági elnök az Arany János Emlékbizottság élére állt. Az országos események március 2-án Nagyszalontán és Nagykőrösön egy időben kezdődnek el, majd a költő halálának évfordulójáig, október 22-ig tartanak.
A Ceglédi Panoráma hasábjain is elérhetőek a kőrösi emlékév nyitó eseményei, amelyeknek méltó záróakkordja lesz az immár tinédzserkorba lépett XIII. Arany János Balladamondó Verseny. A megmérettetésre idén rekordszámú, 250 diák jelentkezett az ország 230 pontjáról, a budapesti elit gimnáziumoktól kezdve a határon túli magyar tannyelvű líceumokig.
Nagykőrösön ezen a hétvégén nyitjuk meg az újragondolt Arany időszaki kiállításunkat, „Arany, a nagykőrösi pedagógus” címmel, amely a 2017-es évben kikerül a múzeum falai közül és egy évig a kulturális központ Rácz József Galériájának 140 nm-es kiállító termében lel otthonra. Az új kiállítótér fő témáját Arany János Nagykőrösön töltött évei adják, ugyanakkor bepillantást nyújtunk majd a kor oktatási, várostörténeti vonatkozású emlékeibe, Arany és a nagykőrösiek mindennapjaiba is. A kiállítás tervezése során kiemelt fontosságú szempontként kezeltük a magas színvonalú múzeumpedagógiai igényeket, amivel az elsődlegesen megszólítani kívánt célközönséget, az iskolásokat és fiatal felnőttek szóló új kiállítóteret szerettünk volna kialakítani. A megvalósítás utolsó fázisához érve elmondhatom, hogy a közel egy éves fáradságos munkával tervezett kiállítás minden tekintetben idomul a vibráló infokommunikációs platformokhoz szokott fiatalokhoz. Nagy munka volt, hogy Arany korával összhangban úgy mutassuk be a múzeum féltve őrzött és még zömében ki nem állított Arany-relikviáit, hogy a modern eszközök használata ne legyen a kiállítás tartalmától életidegen. Sőt, mind inkább arra törekedtem, hogy hangulatában inkább elősegítsük azok megértését, közelebb hozva a költő szellemi hagyatékát a látogatóhoz.
Akik úgy érzik, hogy Arany János irodalomtörténeti öröksége mai napig köztünk él, vagy csak kíváncsiak egy emberközelibb Arany-kép megismeréséhez, akkor jöjjenek el Nagykőrösre március első hétvégéjén. Kíváncsian várok minden kedves látogatót formabontó kiállításunkra.

További információ: www.korosikultura.hu – Legfrissebb számunk a címlapképre kattintva lapozható.

László Ditta, igazgató – Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....