14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Bolyaisok küzdelme

Immár harmadik alkalommal adott otthont a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Bolyai Természettudományos Csapatverseny megyei fordulójának. Ez a szám már hajlik a hagyományteremtés felé és alkalmat ad egy kis visszatekintésre, elemzésre.

A számok, az eredmények, a résztvevők folyamatosan változnak. Örömmel írhatom a versenynaptár margójára, hogy évről-évre több a résztvevő és egyre sikeresebben szerepelnek csapataink. Idén 48 csapat, vagyis 192 tanuló mérte össze a tudását, 3-8. osztályos kategóriában. Iskolánk két csapata is remekül szerepelt, hiszen 7-8. helyezést értek el a megyében. Miért örömteli ez az eredmény? A választ, maga Bolyai János szavaival kezdem:

„Az ember akkor ember, ha az összes választási lehetőség közül a legnehezebbet választja.”

Örömteli, hogy a gyerekek évről- évre többen jelentkeznek, és aki megízlelte a „Bolyai” légkörét, az vissza is jön évről-évre. Minden gyermeket bíztatni szoktam, hogy próbálja meg, együtt sokkal könnyebb. Így bátorságot kap a lassabb, a bizonytalanabb, a csendes, a felületes, a kapkodós… és még sorolhatnám. Így lesz jól működő egy csapat. Lehet, hogy nem az első évben, de később igen.

A feladatok nagyon változatosak és összetettek voltak idén is: környezetismeret, természetismeret, biológia, földrajz, fizika, kémia. Elgondolkodtató és a tananyagtól elvonatkoztatott példák várták a csapatokat. Töprengő, számolgató, kipirult, mosolygós gyermekarcok fogadtak a tantermekben.

Verseny volt, küzdelem volt, Bolyai János szavaival:

„Semmit se szeressek félig csinálni, vagyis a tökély előtt megelégedni.”

Iskolánk, a kezdetektől az ügy mellé állt. Mindenki kivette a részét a szervezésben és a végrehajtásban. Mindnyájunk értékrendjében kiemelt szerepet játszik a jövő nemzedékének nevelése és oktatása, ezért nemcsak a leírt és elhangzott szavak a fontosak, hanem a tettek is. Tennünk kell valamit a teremtett világ védelméért, meg kell ismernünk és ismertetnünk a természet szabályait, értékeit! A környezeti nevelés és az egészséges életmódra nevelés, már első osztálytól megvalósul iskolánkban. Természetbúvár orientációnk tanulói, már elsősként belekóstolhatnak Földünk rejtelmeibe, izgalmas gyakorlati feladatok mutatják be a természet csodáit.

Bíztatnunk kell a jövő nemzedékét, hogy együtt, tudással felvértezve, egy szebb és élhetőbb világot tapasztalhatnak meg, melynek alapjait az iskola, a versenyek és a hétköznapok csapatai adják.

Sági Anikó biológia tanár SZKKIÓ,
a Bolyai Természettudományos Csapatverseny helyi koordinátora

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...